- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
wg reinharta. jesli ktos lubi smak zakwasu, to bedzie zachwycony
1 szklanka zakwasu z lodówki wystawionego 2 godziny wcześniej
0,5 kg mąki (lub więcej jesli za luźne)
2 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
0,25 szklanki oliwy
1-1,25 wody lub mleka letniego
Wyrobic 4 minuty, odstawic na 15, wyrobić 3 minuty. Jest lepkie ale nie luźne. Zostawić na ok. 4 godziny az podwoi objętość. Wsadzic na noc do lodówki i wyjąć 2 h przed pieczeniem. Mi wyszło z tego 4 grubsze ale male (ze 20 cm średnicy) pizze. Ostatnio robię małe, żeby mieć jak najwięcej brzegu
piecze się 10 minut w najwyższej temperaturze

1 szklanka zakwasu z lodówki wystawionego 2 godziny wcześniej
0,5 kg mąki (lub więcej jesli za luźne)
2 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
0,25 szklanki oliwy
1-1,25 wody lub mleka letniego
Wyrobic 4 minuty, odstawic na 15, wyrobić 3 minuty. Jest lepkie ale nie luźne. Zostawić na ok. 4 godziny az podwoi objętość. Wsadzic na noc do lodówki i wyjąć 2 h przed pieczeniem. Mi wyszło z tego 4 grubsze ale male (ze 20 cm średnicy) pizze. Ostatnio robię małe, żeby mieć jak najwięcej brzegu

piecze się 10 minut w najwyższej temperaturze