Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pizza & Co.
pizza phyllo z masą szpinakowo-fetową, pomidorami suszonymi i mozzarella
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malgosimi" data-source="post: 480757" data-attributes="member: 231"><p>Dla 2 osob</p><p></p><p>4 platy ciasta phyllo </p><p>oliwa w sprayu (ja uzywam Pam)</p><p>3 łyżki roztopionego masła</p><p>4 suszone pomidory</p><p>4 brykiety mrozonego szpinaku (kazdy wielkosci pileczki pingpongowej) _+ łyżka masła </p><p>150 g sera feta, moze byc polska!!</p><p>3 łyżki smietany kremówki</p><p>male pomidorki lub male pomidorki z puszki lub 1 pomidor pelati z puszki lub 1 podłużny pomidor obrany, pozbawiony pestek </p><p>ok 100 g kulka mozzarelli</p><p></p><p>pieprz</p><p>gałka muszkatołowa</p><p>oregano suszone</p><p>ulubione przyprawy do mozzarelli</p><p></p><p>Rozgrzac piec do 190 st. Szpinak przesmażyć na masle. Zmiksować z serem feta, dodać smietanę, doprawić pieprzem i gałką (obficie doprawić!). </p><p>Platy ciasta rzekroic na pół. kazdy plat posmarowac tluszczem - na zmiane maslem i oliwa w sprayu (to moj trick, zeby zaoszczedzic troche kalorii, ale nadal miec nieco cudnego maslanego smaku, ktory jest IMHO do filo potrzebny!!! Mozna uzyc oczywiscie samego masla albo samej zwyklej oliwy, wazne zeby nie za duzo...</p><p>Ulozyc na ciescie masę serową, pozostawiajac 2 cm marginesu. Masy powinno byc ok 0,5 cm Ulozyc polowki malych pomidorkow (dobrze odsaczonych, bez pestek!!!!) lub podluzny pomidor pokrojony na grube plasterki. Doprawic pomidory organo, pieprzem i czym się lubi. Wrzycić suszone pomidory pokrojone w paseczki. Przykryć plastrami mozzarelli (lub porwaną mozzarellą), posolic, dodac pieprz, nieco oregano, mozna skropic oliwa. </p><p>Piec 20 minut, az brzegi beda ladnie zarumienione, pofalowane i sliczne. Warto tez podwazyc lopatka ciasto i zobaczyc, czy jest rumiane od spodu! W razie jakby za szybko brzegi sie robily mozna wlaczyc samo grzanie dolne![ATTACH=full]8151[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malgosimi, post: 480757, member: 231"] Dla 2 osob 4 platy ciasta phyllo oliwa w sprayu (ja uzywam Pam) 3 łyżki roztopionego masła 4 suszone pomidory 4 brykiety mrozonego szpinaku (kazdy wielkosci pileczki pingpongowej) _+ łyżka masła 150 g sera feta, moze byc polska!! 3 łyżki smietany kremówki male pomidorki lub male pomidorki z puszki lub 1 pomidor pelati z puszki lub 1 podłużny pomidor obrany, pozbawiony pestek ok 100 g kulka mozzarelli pieprz gałka muszkatołowa oregano suszone ulubione przyprawy do mozzarelli Rozgrzac piec do 190 st. Szpinak przesmażyć na masle. Zmiksować z serem feta, dodać smietanę, doprawić pieprzem i gałką (obficie doprawić!). Platy ciasta rzekroic na pół. kazdy plat posmarowac tluszczem - na zmiane maslem i oliwa w sprayu (to moj trick, zeby zaoszczedzic troche kalorii, ale nadal miec nieco cudnego maslanego smaku, ktory jest IMHO do filo potrzebny!!! Mozna uzyc oczywiscie samego masla albo samej zwyklej oliwy, wazne zeby nie za duzo... Ulozyc na ciescie masę serową, pozostawiajac 2 cm marginesu. Masy powinno byc ok 0,5 cm Ulozyc polowki malych pomidorkow (dobrze odsaczonych, bez pestek!!!!) lub podluzny pomidor pokrojony na grube plasterki. Doprawic pomidory organo, pieprzem i czym się lubi. Wrzycić suszone pomidory pokrojone w paseczki. Przykryć plastrami mozzarelli (lub porwaną mozzarellą), posolic, dodac pieprz, nieco oregano, mozna skropic oliwa. Piec 20 minut, az brzegi beda ladnie zarumienione, pofalowane i sliczne. Warto tez podwazyc lopatka ciasto i zobaczyc, czy jest rumiane od spodu! W razie jakby za szybko brzegi sie robily mozna wlaczyc samo grzanie dolne![ATTACH=full]8151[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pizza & Co.
pizza phyllo z masą szpinakowo-fetową, pomidorami suszonymi i mozzarella
Top
Bottom