Pizza south beach/mm

czossosnkowy

Member
Mar 14, 2010
5
0
0
Jako ze uwielbiam pizze, musialam sprobowac jakos odchudzic to danie na wiosnę. Dostałam mąkę z ciecierzycy - dozwolona w diecie south beach i montignac, wiec postanowilam sprobowac. Eksperymentalniei uzylam 50:50 zwyklej maki i maki z ciecierzycy, ale sama mąka z ciecierzycy tez jest ok. Myslę, ze mozna by tez wymieszac z np mąką razową, ale wtedy dodac trochę drozdzy

Ciasto jest ciekawe w smaku, rozniace się od zwyklego.

szklanka maki z ciecierzycy
trochę ponad szklanka wody
szczypta soli
oliwa z oliwek (ok.łyżeczki)
można też dodać jakieś przyprawy np. bazylię

Zalewamy mąke(z solą i/lub przyprawami) wodą i zostawiamy na 3-4 godziny. Dodajemy oliwy, zagniatamy i voila. Przed nałożeniem dodatków podpiekamy na złotawy kolor w piekarniku (użyłam cos pomiedzy 180-200) . Nastepnie nakladamy dodatki wedle smakugustu/stosowanej diety.

Mam nadzieję, ze nie zdublowałam zadnego wczesniejszego przepisu:)