Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Pizzoccheri - makaron gryczany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="MagdazMediolanu" data-source="post: 65317" data-attributes="member: 206"><p>Typowe danie lombardzkie, szczegolnie popularne w Valtellina slynnej z upraw gryki. Makaron gryczany mozna tu kupic gotowy w kazdym sklepie.</p><p></p><p>Na makaron:</p><p>250 g zwyklej pszennej maki</p><p>250 g maki gryczanej (zwanej tu fraina)</p><p>3 jajka</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Z tych skladnikow (plus kilka lyzek wody) zagniatamy dosc miekkie ciasto, zawijamy w scierke i odstawiamy na godzine.</p><p>Walkujemy na niezbyt cienki placek, kroimy na paski szerokosci palca a potem na kawalki dlugosci 5-6 cm. Przez &#8220;niezbyt cienki placek&#8221; rozumiemy grubosc ciasta dwa razy taka jak na normalne jajeczne makarony typu tagliatelle.</p><p></p><p>Na sos:</p><p>250 g kartofli obranych i pokrojonych w kostke</p><p>250 g kapusty wloskiej poszarpanej w kawaleczki</p><p>100 g masla</p><p>200 g sera Bitto (lub Fontina) – sery z Polnocy Wloch o mocnym smaku – ewentualnie zastapic jakims polskim zoltym serem o podobnej charakterystyce – ser kroimy w cienkie plasterki</p><p>50 g Grana Padano utartego (lub Parmezan)</p><p>1 cebula w cienkie talarki</p><p>1 zabek czosnku drobno siekany</p><p>5 listkow swiezej szalwii</p><p>sol</p><p></p><p>Stawiamy na gaz gar z duza iloscia osolonej wody i gotujemy w nim okolo 15-20 minut kartofle i kapuste. Kiedy warzywa juz dochodza, wrzucamy makaron i gotujemu jeszcze okolo 6 minut – makaron ma byc bardzo &#8220;al dente&#8221;. </p><p>Na patelni na polowie masla szklimy cebule, odcedzamy makaron z warzywami i wrzucamy cebule do makaronu.</p><p>Na reszcie masla smazymy czosnek i szalwie okolo 4-5 minut.</p><p>Do ogrzanej wrzatkiem wazy wkladamy warstwe makaronu z jarzynami, polewamy czescia masla z czosnkiem, przykrywamy plastrami sera oraz posypujemy tartym serem. Robimy kilka takich warstw – ostatnia ma byc serowa.</p><p>Podajemy bardzo gorace.</p><p></p><p>MzM</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="MagdazMediolanu, post: 65317, member: 206"] Typowe danie lombardzkie, szczegolnie popularne w Valtellina slynnej z upraw gryki. Makaron gryczany mozna tu kupic gotowy w kazdym sklepie. Na makaron: 250 g zwyklej pszennej maki 250 g maki gryczanej (zwanej tu fraina) 3 jajka szczypta soli Z tych skladnikow (plus kilka lyzek wody) zagniatamy dosc miekkie ciasto, zawijamy w scierke i odstawiamy na godzine. Walkujemy na niezbyt cienki placek, kroimy na paski szerokosci palca a potem na kawalki dlugosci 5-6 cm. Przez “niezbyt cienki placek” rozumiemy grubosc ciasta dwa razy taka jak na normalne jajeczne makarony typu tagliatelle. Na sos: 250 g kartofli obranych i pokrojonych w kostke 250 g kapusty wloskiej poszarpanej w kawaleczki 100 g masla 200 g sera Bitto (lub Fontina) – sery z Polnocy Wloch o mocnym smaku – ewentualnie zastapic jakims polskim zoltym serem o podobnej charakterystyce – ser kroimy w cienkie plasterki 50 g Grana Padano utartego (lub Parmezan) 1 cebula w cienkie talarki 1 zabek czosnku drobno siekany 5 listkow swiezej szalwii sol Stawiamy na gaz gar z duza iloscia osolonej wody i gotujemy w nim okolo 15-20 minut kartofle i kapuste. Kiedy warzywa juz dochodza, wrzucamy makaron i gotujemu jeszcze okolo 6 minut – makaron ma byc bardzo “al dente”. Na patelni na polowie masla szklimy cebule, odcedzamy makaron z warzywami i wrzucamy cebule do makaronu. Na reszcie masla smazymy czosnek i szalwie okolo 4-5 minut. Do ogrzanej wrzatkiem wazy wkladamy warstwe makaronu z jarzynami, polewamy czescia masla z czosnkiem, przykrywamy plastrami sera oraz posypujemy tartym serem. Robimy kilka takich warstw – ostatnia ma byc serowa. Podajemy bardzo gorace. MzM [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Pizzoccheri - makaron gryczany
Top
Bottom