- Cze 4, 2008
- 52
- 0
- 0
Składniki:
2 puszki ananasa po 200 g
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mleka
3 jajka
3 łyżki gorącej wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
1. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ucierać dodając po łyżce wody, połowę cukru i cukier waniliowy.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do żółtek.
3. Masło roztopić, ostudzić i razem z mlekiem wlać do żółtek.
4. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto.
5. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i piec w temperaturze ok. 200 C przez 15-20 minut.
6. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodawać resztę cukru.
7. Ananasy osączyć z zalewy, wymieszać z białkami, przełożyć na lekko przestudzone ciasto i piec jeszcze 15 minut w temperaturze 150 C.
Smacznego!
2 puszki ananasa po 200 g
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mleka
3 jajka
3 łyżki gorącej wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
1. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ucierać dodając po łyżce wody, połowę cukru i cukier waniliowy.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do żółtek.
3. Masło roztopić, ostudzić i razem z mlekiem wlać do żółtek.
4. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto.
5. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i piec w temperaturze ok. 200 C przez 15-20 minut.
6. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodawać resztę cukru.
7. Ananasy osączyć z zalewy, wymieszać z białkami, przełożyć na lekko przestudzone ciasto i piec jeszcze 15 minut w temperaturze 150 C.
Smacznego!