Placek benedyktynów

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ponoć ten pikantny placek wynaleźli ogromnie zasłużeni dla sztuki kulinarnej benedyktyni. Ja robiłam go po raz drugi, pierwszy nie pamiętam skąd pochodził, a ten znalazłam w „Smakach i aromatach”. Potrzebne nam będą następujące składniki:

-Ciasto

- 25 dkg mąki pszennej (przesianej)
- 12,5 dkg masła
- po ¼ łyżeczki cukru i soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 – 4 łyżki lodowatej wody

Nadzienie

- 20 dkg utartego sera (gouda, edamski, ementaler)
- 1 filiżanka śmietanki (brałam 30%, ale można inną)
- 2 cebule
- 1 żółta i 1 czerwona papryka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- 2 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa ( do smaku, zaczynałam po szczypcie)
- kilka czarnych oliwek (ja wzięłam 10, bo lubię, a kilka ginie w tym placku)

W rondelku roztapiamy masło. Studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy. Wlewamy masło, wodę i ucieramy wałkiem lub mikserem gładkie ciasto. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Teraz przygotowujemy nadzienie. Cebule obieramy, przepoławiamy i dzielimy na ósemki. Paprykę kroimy w grube paski. Rozgrzewamy na patelni masło, smażymy warzywa przez 5 minut. Do dużęj miski wlewamy śmietanę, wsypujemy sól, pieprz, startą gałkę muszkatołową i mąkę. Mieszany. Dodajemy ser i jajka. Ubijamy rózgową trzepaczką puszystą masę.

Formę o średnicy około 26 cm wylepiamy rozwałkowanym cienko ciastem, formując podwyższony brzeg. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika Pieczemy około 12 minut na złoty kolor.

Na podpieczonym cieście układamy cebule, paprykę i pokrojone (na połówki) oliwki). Zalewamy emulsją serowo-śmietanową i wstawiamy do piekarnika (180 st.C) na 30 minut. Placek podajemy ciepły z zieloną sałatą.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy