Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placek benedyktynów
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1528933" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-family: 'Calibri'">Ponoć ten pikantny placek wynaleźli ogromnie zasłużeni dla sztuki kulinarnej benedyktyni. Ja robiłam go po raz drugi, pierwszy nie pamiętam skąd pochodził, a ten znalazłam w &#8222;Smakach i aromatach&#8221;. Potrzebne nam będą następujące składniki:</span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Calibri'">-<strong>Ciasto</strong></span></p><p></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">- </span></strong><span style="font-family: 'Calibri'">25 dkg mąki pszennej (przesianej)</span></p><p> <span style="font-family: 'Calibri'">- 12,5 dkg masła</span></p><p> <span style="font-family: 'Calibri'"> - po &#188; łyżeczki cukru i soli</span></p><p> <span style="font-family: 'Calibri'">- szczypta gałki muszkatołowej</span></p><p> <span style="font-family: 'Calibri'">- 3 – 4 łyżki lodowatej wody</span></p><p></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">Nadzienie</span></strong></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Calibri'">- 20 dkg utartego sera (gouda, edamski, ementaler)</span></p><p> <span style="font-family: 'Calibri'">- 1 filiżanka śmietanki (brałam 30%, ale można inną) </span></p><p> <span style="font-family: 'Calibri'">- 2 cebule</span></p><p> <span style="font-family: 'Calibri'">- 1 żółta i 1 czerwona papryka</span></p><p> <span style="font-family: 'Calibri'">- 1 łyżka masła</span></p><p> <span style="font-family: 'Calibri'">- 1 łyżeczka mąki</span></p><p> <span style="font-family: 'Calibri'">- 2 jajka</span></p><p> <span style="font-family: 'Calibri'">- sól, pieprz, gałka muszkatołowa ( do smaku, zaczynałam po szczypcie)</span></p><p> <span style="font-family: 'Calibri'">- kilka czarnych oliwek (ja wzięłam 10, bo lubię, a kilka ginie w tym placku)</span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Calibri'">W rondelku roztapiamy masło. Studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy. Wlewamy masło, wodę i ucieramy wałkiem lub mikserem gładkie ciasto. Wstawiamy na pół godziny do lodówki</span>.</p><p></p><p> <span style="font-family: 'Calibri'">Teraz przygotowujemy nadzienie. Cebule obieramy, przepoławiamy i dzielimy na ósemki. Paprykę kroimy w grube paski. Rozgrzewamy na patelni masło, smażymy warzywa przez 5 minut. Do dużęj miski wlewamy śmietanę, wsypujemy sól, pieprz, startą gałkę muszkatołową i mąkę. Mieszany. Dodajemy ser i jajka. Ubijamy rózgową trzepaczką puszystą masę. </span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Calibri'">Formę o średnicy około 26 cm wylepiamy rozwałkowanym cienko ciastem, formując podwyższony brzeg. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika Pieczemy około 12 minut na złoty kolor.</span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Calibri'">Na podpieczonym cieście układamy cebule, paprykę i pokrojone (na połówki) oliwki). Zalewamy emulsją serowo-śmietanową i wstawiamy do piekarnika (180 st.C) na 30 minut. Placek podajemy ciepły z zieloną sałatą.</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1528933, member: 10341"] [FONT=Calibri]Ponoć ten pikantny placek wynaleźli ogromnie zasłużeni dla sztuki kulinarnej benedyktyni. Ja robiłam go po raz drugi, pierwszy nie pamiętam skąd pochodził, a ten znalazłam w „Smakach i aromatach”. Potrzebne nam będą następujące składniki:[/FONT] [FONT=Calibri]-[B]Ciasto[/B][/FONT] [B][FONT=Calibri]- [/FONT][/B][FONT=Calibri]25 dkg mąki pszennej (przesianej)[/FONT] [FONT=Calibri]- 12,5 dkg masła[/FONT] [FONT=Calibri] - po ¼ łyżeczki cukru i soli[/FONT] [FONT=Calibri]- szczypta gałki muszkatołowej[/FONT] [FONT=Calibri]- 3 – 4 łyżki lodowatej wody[/FONT] [B][FONT=Calibri]Nadzienie[/FONT][/B] [FONT=Calibri]- 20 dkg utartego sera (gouda, edamski, ementaler)[/FONT] [FONT=Calibri]- 1 filiżanka śmietanki (brałam 30%, ale można inną) [/FONT] [FONT=Calibri]- 2 cebule[/FONT] [FONT=Calibri]- 1 żółta i 1 czerwona papryka[/FONT] [FONT=Calibri]- 1 łyżka masła[/FONT] [FONT=Calibri]- 1 łyżeczka mąki[/FONT] [FONT=Calibri]- 2 jajka[/FONT] [FONT=Calibri]- sól, pieprz, gałka muszkatołowa ( do smaku, zaczynałam po szczypcie)[/FONT] [FONT=Calibri]- kilka czarnych oliwek (ja wzięłam 10, bo lubię, a kilka ginie w tym placku)[/FONT] [FONT=Calibri]W rondelku roztapiamy masło. Studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy. Wlewamy masło, wodę i ucieramy wałkiem lub mikserem gładkie ciasto. Wstawiamy na pół godziny do lodówki[/FONT]. [FONT=Calibri]Teraz przygotowujemy nadzienie. Cebule obieramy, przepoławiamy i dzielimy na ósemki. Paprykę kroimy w grube paski. Rozgrzewamy na patelni masło, smażymy warzywa przez 5 minut. Do dużęj miski wlewamy śmietanę, wsypujemy sól, pieprz, startą gałkę muszkatołową i mąkę. Mieszany. Dodajemy ser i jajka. Ubijamy rózgową trzepaczką puszystą masę. [/FONT] [FONT=Calibri]Formę o średnicy około 26 cm wylepiamy rozwałkowanym cienko ciastem, formując podwyższony brzeg. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika Pieczemy około 12 minut na złoty kolor.[/FONT] [FONT=Calibri]Na podpieczonym cieście układamy cebule, paprykę i pokrojone (na połówki) oliwki). Zalewamy emulsją serowo-śmietanową i wstawiamy do piekarnika (180 st.C) na 30 minut. Placek podajemy ciepły z zieloną sałatą.[/FONT] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placek benedyktynów
Bottom