Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek brzoskwiniowy "słoneczny"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 772378" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Na listopad wybrałam placek owocowy, którego ozdobą wzrokową i smakową są brzoskwinie, już te z puszki.</span></p><p>Inspiracją był przepis (wypróbowany kilkakrotnie) z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot; w opracowaniu kulinarnym Marii Lemnis.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>duża puszka brzoskwiń (z kompotu)</p><p>10 dkg masła</p><p>14 dkg cukru</p><p>15 dkg mąki</p><p>1 paczka (pojedyncza) cukru waniliowego</p><p>3 jajka</p><p>5 dkg drobniutko posiekanych orzechów włoskich</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>skórka otarta z pół cytryny</p><p>szczypta soli</p><p>cukier puder do posypania</p><p>masło do natłuszczenia formy</p><p></p><p>Najpierw zawartość puszki brzoskwiń osączamy dokładnie na sitku. Kiedy brzoskwinie osiąkają z zalewy, przystępujemy do zrobienia ciasta. Masło ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Nadal pilnie ucierając dodajemy kolejno całe jajka. Gdy powstanie jednolity krem, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórką z cytryny i szczyptą soli. Po dokładnym wymieszaniu, ciasto nakładamy równomiernie do dobrze natłuszczonej masłem tortownicy o średnicy 23 cm i posypujemy je orzechami. Sprawdzamy, czy brzoskwinie nie zawierają już soku i pośrodku tortownicy na cieście umieszczamy centralnie połówkę brzoskwini, przecięciem do dołu. Resztę osączonych połówek przekrawamy ostrym nożem na ćwiartki i układamy je promieniście (zawsze przecięciem w dół) dookoła centralnej połówki.. Brzoskwinie lekko wciskamy w ciasto. Tortownicę wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu placek oprószamy cukrem pudrem. </p><p>Podajemy po zupełnym ostygnięciu, najlepiej nazajutrz. Jest to placek smaczny, dekoracyjny i niedrogi. </p><p>W sam raz do niedzielnej popołudniowej kawy lub herbaty.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 772378, member: 10341"] [SIZE=10]Na listopad wybrałam placek owocowy, którego ozdobą wzrokową i smakową są brzoskwinie, już te z puszki.[/SIZE] Inspiracją był przepis (wypróbowany kilkakrotnie) z miesięcznika "Ty i Ja" w opracowaniu kulinarnym Marii Lemnis. [B]Składniki[/B] duża puszka brzoskwiń (z kompotu) 10 dkg masła 14 dkg cukru 15 dkg mąki 1 paczka (pojedyncza) cukru waniliowego 3 jajka 5 dkg drobniutko posiekanych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z pół cytryny szczypta soli cukier puder do posypania masło do natłuszczenia formy Najpierw zawartość puszki brzoskwiń osączamy dokładnie na sitku. Kiedy brzoskwinie osiąkają z zalewy, przystępujemy do zrobienia ciasta. Masło ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Nadal pilnie ucierając dodajemy kolejno całe jajka. Gdy powstanie jednolity krem, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórką z cytryny i szczyptą soli. Po dokładnym wymieszaniu, ciasto nakładamy równomiernie do dobrze natłuszczonej masłem tortownicy o średnicy 23 cm i posypujemy je orzechami. Sprawdzamy, czy brzoskwinie nie zawierają już soku i pośrodku tortownicy na cieście umieszczamy centralnie połówkę brzoskwini, przecięciem do dołu. Resztę osączonych połówek przekrawamy ostrym nożem na ćwiartki i układamy je promieniście (zawsze przecięciem w dół) dookoła centralnej połówki.. Brzoskwinie lekko wciskamy w ciasto. Tortownicę wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu placek oprószamy cukrem pudrem. Podajemy po zupełnym ostygnięciu, najlepiej nazajutrz. Jest to placek smaczny, dekoracyjny i niedrogi. W sam raz do niedzielnej popołudniowej kawy lub herbaty. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek brzoskwiniowy "słoneczny"
Top
Bottom