Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placek cebulowy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1479244" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis na ten placek znalazłam w czasopiśmie &quot;Pani domu poleca&quot;, chyba wydanie specjalne jako &quot;Zapiekanki prosto z pieca&quot;. Placek jest doskonały, chociaż trochę obawiam się przyjęcia go przez użytkowniczki forum, które nie lubią oliwek. Oliwek nie jest zbyt dużo, a ponieważ je lubię, więc dla mnie placek tylko zyskał na smaku. Proporcje dla 6 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- opakowanie ciasta francuskiego (brałam to z masłem, a nie z margaryną, wg uznania)</p><p>- 3 - 4 duże cebule</p><p>- 4 pomidory (moje były niewielkie)</p><p>- 10 dkg startego sera (brałam cheddar)</p><p>- 5 dkg filecików anchois z puszki (miałam 5 dkg puszkę z kaparami)</p><p>- 10 plasterków pastrami - szynki wołowej (zamieniłam na bardzo chudą wieprzową)</p><p>- 5 dkg czarnych oliwek bez pestek</p><p>- jajko</p><p>- 4 łyżki oliwy</p><p>- 2 ząbki czosnku</p><p>- tymianek (w przepisie świeży, ale nie miałam i brałam suszony do smaku)</p><p>- sól i pieprz</p><p></p><p>Ciasto francuskie rozmrażałam przez noc na dolnej półce lodówki.</p><p>Obraną cebulę i czosnek drobno posiekałam i na 2 łyżkach oliwy rozgrzanej na patelni przesmażyłam do zeszklenia cebuli. Posypałam 3 - 4 szczyptami tymianku (warto spróbować), solą i pieprzem, czyli doprawić do własnego gustu i smaku. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Moja blacha miała wielkość 32 x 25 cm. Nie wiem, czy to dokładnie zmierzyłam (wewnątrz), w każdym razie może być większa. Rozłożyć na niej ciasto. Podsmażoną cebulę równomiernie rozłożyłam na cieście, pozostawiając wolne brzegi na około 2 cm szerokości. Na cebuli położyłam pokrojone w plastry pomidory oraz plasterki szynki (mogą trochę zachodzić na siebie). Całość posypałam startym serem.</p><p>Fileciki anchois osączyłam z zalewy i wyjęłam kapary. Następnie fileciki przekroiłam każdy wzdłuż na pół i ułożyłam w kratkę na wierzchu zapiekanki. W środku powstałych zagłębień umieściłam przekrojone na pół oliwki i posmarowałam je oliwą, a wolne brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. </p><p>Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. i pieczemy placek wg przepisu przez 20 minut. Ponieważ ja z moim elektrycznym piekarnikiem nie żyję w przyjażni, sprawdzałam co jakiś czas jak ciasto się rumieni, a nawet cieniutkim szpikulcem, włożonym w poprzek ciasta, badałam jego wypieczenie w środku. Oczywiście to są moje problemy i na wszelki wypadek potrzymałam placek jeszcze przez 5 minut w piecu. Nie ujęło mu to smaku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1479244, member: 10341"] Przepis na ten placek znalazłam w czasopiśmie "Pani domu poleca", chyba wydanie specjalne jako "Zapiekanki prosto z pieca". Placek jest doskonały, chociaż trochę obawiam się przyjęcia go przez użytkowniczki forum, które nie lubią oliwek. Oliwek nie jest zbyt dużo, a ponieważ je lubię, więc dla mnie placek tylko zyskał na smaku. Proporcje dla 6 osób. [B]Składniki [/B]- opakowanie ciasta francuskiego (brałam to z masłem, a nie z margaryną, wg uznania) - 3 - 4 duże cebule - 4 pomidory (moje były niewielkie) - 10 dkg startego sera (brałam cheddar) - 5 dkg filecików anchois z puszki (miałam 5 dkg puszkę z kaparami) - 10 plasterków pastrami - szynki wołowej (zamieniłam na bardzo chudą wieprzową) - 5 dkg czarnych oliwek bez pestek - jajko - 4 łyżki oliwy - 2 ząbki czosnku - tymianek (w przepisie świeży, ale nie miałam i brałam suszony do smaku) - sól i pieprz Ciasto francuskie rozmrażałam przez noc na dolnej półce lodówki. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekałam i na 2 łyżkach oliwy rozgrzanej na patelni przesmażyłam do zeszklenia cebuli. Posypałam 3 - 4 szczyptami tymianku (warto spróbować), solą i pieprzem, czyli doprawić do własnego gustu i smaku. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Moja blacha miała wielkość 32 x 25 cm. Nie wiem, czy to dokładnie zmierzyłam (wewnątrz), w każdym razie może być większa. Rozłożyć na niej ciasto. Podsmażoną cebulę równomiernie rozłożyłam na cieście, pozostawiając wolne brzegi na około 2 cm szerokości. Na cebuli położyłam pokrojone w plastry pomidory oraz plasterki szynki (mogą trochę zachodzić na siebie). Całość posypałam startym serem. Fileciki anchois osączyłam z zalewy i wyjęłam kapary. Następnie fileciki przekroiłam każdy wzdłuż na pół i ułożyłam w kratkę na wierzchu zapiekanki. W środku powstałych zagłębień umieściłam przekrojone na pół oliwki i posmarowałam je oliwą, a wolne brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. i pieczemy placek wg przepisu przez 20 minut. Ponieważ ja z moim elektrycznym piekarnikiem nie żyję w przyjażni, sprawdzałam co jakiś czas jak ciasto się rumieni, a nawet cieniutkim szpikulcem, włożonym w poprzek ciasta, badałam jego wypieczenie w środku. Oczywiście to są moje problemy i na wszelki wypadek potrzymałam placek jeszcze przez 5 minut w piecu. Nie ujęło mu to smaku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placek cebulowy*
Bottom