Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek cytrusowy glazurowany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="volpe" data-source="post: 806086" data-attributes="member: 9400"><p><strong>Składniki:</strong></p><p>20 dag miekkiego masła lub margaryny</p><p>18 dag cukru</p><p>szczypta soli</p><p>cytryna</p><p>torebka budyniu waniliowego</p><p>20 dag mąki</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>4 jajka</p><p>2 łyżki cukru pudru</p><p>słoik konfitury pomarańczowej</p><p>2 łyżki likieru pomarańczowego</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>1. Cytrynę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło roztopić w rondelku.</p><p>2. Przestudzone masło wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać skórkę cytrynową. Ubijać kilka minut mikserem. Bezpośrednio do masy maślanej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka połączyć z masą, a białka ubić na sztywno. Pianę dodać do ciasta i delikatnie przemieszać.</p><p>3. Przygotowane ciasto przelać do tortownicy. Piec w nagrzanym do 175 C piekarniku ok. 30-35 minut.</p><p>4. W tym czasie sok cytrynowy przelać do rondelka, dodać cukier puder i mieszając zagotować. Syrop wystudzić.</p><p>5. Upieczony placek przestudzić w formie, po czym przenieść na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.</p><p>6. Konfiturę mieszając podgrzać. Przetrzeć przez gęste sito i wymieszać z likierem. Zupełnie zimny placek ponakłuwać w kilku miejscach wykałaczką i skropić przygotowanym syropem. Posmarować konfiturą i udekorować plasterkami cytrusów. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.</p><p></p><p>Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="volpe, post: 806086, member: 9400"] [B]Składniki:[/B] 20 dag miekkiego masła lub margaryny 18 dag cukru szczypta soli cytryna torebka budyniu waniliowego 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki cukru pudru słoik konfitury pomarańczowej 2 łyżki likieru pomarańczowego [B]Wykonanie:[/B] 1. Cytrynę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło roztopić w rondelku. 2. Przestudzone masło wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać skórkę cytrynową. Ubijać kilka minut mikserem. Bezpośrednio do masy maślanej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka połączyć z masą, a białka ubić na sztywno. Pianę dodać do ciasta i delikatnie przemieszać. 3. Przygotowane ciasto przelać do tortownicy. Piec w nagrzanym do 175 C piekarniku ok. 30-35 minut. 4. W tym czasie sok cytrynowy przelać do rondelka, dodać cukier puder i mieszając zagotować. Syrop wystudzić. 5. Upieczony placek przestudzić w formie, po czym przenieść na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 6. Konfiturę mieszając podgrzać. Przetrzeć przez gęste sito i wymieszać z likierem. Zupełnie zimny placek ponakłuwać w kilku miejscach wykałaczką i skropić przygotowanym syropem. Posmarować konfiturą i udekorować plasterkami cytrusów. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek cytrusowy glazurowany
Top
Bottom