Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek drożdżowy ze śliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zyglis" data-source="post: 350929"><p>Składniki: 0,8 kg śliwek, 15 dag margaryny, 50 dag mąki, 15 dag cukru pudru, 2 surowe żółtka, 6 dag drożdży, pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%, cukier waniliowy.</p><p>Na kruszonkę: 8 dag mąki, 5 dag masłą, 5 dag cukru (kryształ), </p><p>Pozatym tłuszcz do formy i ewent. cukier do posypania.</p><p></p><p>Wkonanie, proponuję w takiej kolejności:</p><p></p><p>1. z podanych składników nw kruszonkę, wyrobić ścisłe ciasto, uformować z niego wałek i odstawić do zamrażarki.</p><p></p><p>2. standartową formę (40x24 cm) wysmarować margaryną.</p><p></p><p>3. śliwki umyć, a kiedy wyschną, pokroić każdą na ćwiartki usuwając pestki</p><p></p><p>4. drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż będą rzadkie.</p><p></p><p>5. mąkę przesiać, dodać pokrojone na małe kawałki margarynę, żółtka, razem to dość dokładnie posiekać. Teraz dodać śmietanę, cukier puder i waniliowy oraz drożdże, całość dobrze wymieszać i wyrobić dość szybko gładkie ciasto i odrazu po jego rozwałkowaniu, przełożyć na dno formy, ukształtować niewielki kołnierz.</p><p> Na to ciasto w formie ułożyć bardzo ściśle śliwki, powinny nieco zachodzić na siebie. Jeśli te śliwki są zbyt kwaśne, można je delikatnie poprószyć zwykłym cukrem. Kruszonkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i nią posypać śliwki.</p><p>Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 35 stopni, żeby nieco wyrosło. Kiedy to nastąpi, podwyższyć temperaturę do 200 stopni (formy z piekarnika nie wyjmować), w momenie kiedy ta temperatura się ustali, nastawić czas pieczenia na 35 minut. Jeszcze ciepłe ciasto pokroić na porcje</p><p></p><p>Proponowane przezemnie ciasto jest smaczne, a przy tym w mojej opinii niezbyt słodkie. Jest bardzo łatwe do wykonania, nie wymaga uciążliwego wyrabiania. Jego wykonanie, nie licząc czasu na wyrastanie i pieczenie, zajęło mi około półtorej godziny</p><p></p><p>Życzę smacznego</p><p></p><p>PS. Czasem to ciasto robię bez kruszonki. Też dobre.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zyglis, post: 350929"] Składniki: 0,8 kg śliwek, 15 dag margaryny, 50 dag mąki, 15 dag cukru pudru, 2 surowe żółtka, 6 dag drożdży, pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%, cukier waniliowy. Na kruszonkę: 8 dag mąki, 5 dag masłą, 5 dag cukru (kryształ), Pozatym tłuszcz do formy i ewent. cukier do posypania. Wkonanie, proponuję w takiej kolejności: 1. z podanych składników nw kruszonkę, wyrobić ścisłe ciasto, uformować z niego wałek i odstawić do zamrażarki. 2. standartową formę (40x24 cm) wysmarować margaryną. 3. śliwki umyć, a kiedy wyschną, pokroić każdą na ćwiartki usuwając pestki 4. drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż będą rzadkie. 5. mąkę przesiać, dodać pokrojone na małe kawałki margarynę, żółtka, razem to dość dokładnie posiekać. Teraz dodać śmietanę, cukier puder i waniliowy oraz drożdże, całość dobrze wymieszać i wyrobić dość szybko gładkie ciasto i odrazu po jego rozwałkowaniu, przełożyć na dno formy, ukształtować niewielki kołnierz. Na to ciasto w formie ułożyć bardzo ściśle śliwki, powinny nieco zachodzić na siebie. Jeśli te śliwki są zbyt kwaśne, można je delikatnie poprószyć zwykłym cukrem. Kruszonkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i nią posypać śliwki. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 35 stopni, żeby nieco wyrosło. Kiedy to nastąpi, podwyższyć temperaturę do 200 stopni (formy z piekarnika nie wyjmować), w momenie kiedy ta temperatura się ustali, nastawić czas pieczenia na 35 minut. Jeszcze ciepłe ciasto pokroić na porcje Proponowane przezemnie ciasto jest smaczne, a przy tym w mojej opinii niezbyt słodkie. Jest bardzo łatwe do wykonania, nie wymaga uciążliwego wyrabiania. Jego wykonanie, nie licząc czasu na wyrastanie i pieczenie, zajęło mi około półtorej godziny Życzę smacznego PS. Czasem to ciasto robię bez kruszonki. Też dobre. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek drożdżowy ze śliwkami
Top
Bottom