Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek drożdżowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Alutka" data-source="post: 502801" data-attributes="member: 3338"><p>2 i 1/3 szkl.mąki </p><p>3 dag drożdży </p><p>1 szklanka cukru</p><p>3 jajka</p><p>25 dag masła</p><p>200 ml mleka</p><p>1 kg rabarbaru </p><p>1 torebka budyniu waniliowego </p><p>konfitura lub dżem morelowy </p><p>50 dag twarogu </p><p>sól, tłuszcz do formy </p><p> </p><p>Przygotowanie: </p><p> Mąkę wymieszać z solą,wkruszyć drożdże.Dodać 1 jajko,mleko połowę cukru i masła.Wyrobić na gładkie ciasto,przykryć i odstawić na 40 min.Rabarbar umyć,obrać z włókien i pokroić ukośne kawałki po 4 cm.Resztę masła i cukru miksować ok 8 min,dodac 1 jajko miksować pół minuty,dodać drugie jajko i znów miksować pół minuty.Dosypać budyń i twaróg,wymieszać.Ciasto jeszcze raz dobrze zagnieść.Rozwałkować i równomiernie nałożyć na natłuszczoną blachę (40*30cm)Posmarować masą serową,obłożyć kawałkami rabarbaru i zostawić na 15 min.Piec 30-35 min w temp.190^ na złotobrązowo.Konfiturę rozgrzać i posmarować gorące ciasto.Po ostygnięciu mozna posypać cukrem pudrem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]10260[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]10261[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]10262[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Alutka, post: 502801, member: 3338"] 2 i 1/3 szkl.mąki 3 dag drożdży 1 szklanka cukru 3 jajka 25 dag masła 200 ml mleka 1 kg rabarbaru 1 torebka budyniu waniliowego konfitura lub dżem morelowy 50 dag twarogu sól, tłuszcz do formy Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą,wkruszyć drożdże.Dodać 1 jajko,mleko połowę cukru i masła.Wyrobić na gładkie ciasto,przykryć i odstawić na 40 min.Rabarbar umyć,obrać z włókien i pokroić ukośne kawałki po 4 cm.Resztę masła i cukru miksować ok 8 min,dodac 1 jajko miksować pół minuty,dodać drugie jajko i znów miksować pół minuty.Dosypać budyń i twaróg,wymieszać.Ciasto jeszcze raz dobrze zagnieść.Rozwałkować i równomiernie nałożyć na natłuszczoną blachę (40*30cm)Posmarować masą serową,obłożyć kawałkami rabarbaru i zostawić na 15 min.Piec 30-35 min w temp.190^ na złotobrązowo.Konfiturę rozgrzać i posmarować gorące ciasto.Po ostygnięciu mozna posypać cukrem pudrem. [ATTACH=full]10260[/ATTACH] [ATTACH=full]10261[/ATTACH] [ATTACH=full]10262[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek drożdżowy
Top
Bottom