- Mar 30, 2010
- 8
- 0
- 0
Placuszek kolorowy
Składniki:
* Ciasto różowe:
* 5 jajek
* 25 dag cukru pudru
* 15 dag margaryny
* 15 dag mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 kisiele wiśniowe
* Ciasto piegowate:
* 7 jajek
* 1 szklanka cukru
*1 1/2 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki octu
* 1/ szklanki suchego maku
* Masa:
* 5 żółtek
* 18 dag cukru pudru
* 1/2 litra mleka
* 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
* 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
* 1 kostka masła
* 1 mały słoik powideł śliwkowych
* 1 puszka brzoskwiń
* Polewa:
* 1/2 kostki margaryny
* 1/2 szklanki cukru
* 2 łyżki wody
* 2 łyżki kakao
* wiórki kokosowe
Ciasto różowe:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem. Na końcu ubić pianę z białek i lekko wymieszać. Upiec placek.
Ciasto piegowate:
Biszkopt:
Rozbić jajka do żółtek dodać ocet i proszek wymieszać.Z białek ubić pianę dodać cukier masę jajeczną a na koniec mąkę.Delikatnie wsypać mak i wymieszać. Upiec placek i przekroić na pół.
Masa:
Z mleka cukru, żółtek, budyniu, mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.
Polewa:
Składniki włożyć do naczynia dokładnie wymieszać i zagotować.
Przełożenie placka:
Ciasto piegowate- masa- brzoskwinie- ciasto różowe- powidła-masa-ciasto piegowate-polewa- wiórki kokosowe.


Składniki:
* Ciasto różowe:
* 5 jajek
* 25 dag cukru pudru
* 15 dag margaryny
* 15 dag mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 kisiele wiśniowe
* Ciasto piegowate:
* 7 jajek
* 1 szklanka cukru
*1 1/2 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki octu
* 1/ szklanki suchego maku
* Masa:
* 5 żółtek
* 18 dag cukru pudru
* 1/2 litra mleka
* 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
* 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
* 1 kostka masła
* 1 mały słoik powideł śliwkowych
* 1 puszka brzoskwiń
* Polewa:
* 1/2 kostki margaryny
* 1/2 szklanki cukru
* 2 łyżki wody
* 2 łyżki kakao
* wiórki kokosowe
Ciasto różowe:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem. Na końcu ubić pianę z białek i lekko wymieszać. Upiec placek.
Ciasto piegowate:
Biszkopt:
Rozbić jajka do żółtek dodać ocet i proszek wymieszać.Z białek ubić pianę dodać cukier masę jajeczną a na koniec mąkę.Delikatnie wsypać mak i wymieszać. Upiec placek i przekroić na pół.
Masa:
Z mleka cukru, żółtek, budyniu, mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.
Polewa:
Składniki włożyć do naczynia dokładnie wymieszać i zagotować.
Przełożenie placka:
Ciasto piegowate- masa- brzoskwinie- ciasto różowe- powidła-masa-ciasto piegowate-polewa- wiórki kokosowe.
