- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Moj najnowszy eksperyment plackowy. Bezcukrowy i bezglutenowy, z niewielka iloscia tluszczu (oprocz zoltek jaj), na sosie jablkowym.
Ciasto w smaku i konsystencji jest obledne. W dodatku super proste w przygotowaniu. Polecam wielbicielom kokosow-marchewkowych wypiekow.
1/2 szklanki maki kokosowej
1/2 szklanki mielonych migdalow
1 lyzeczka sody
1/2 lyzeczki soli
1 - 2 lyzeczki cynamonu
1/2 szklanki jablkowego puree, zwykly nieslodzony sos jablkowy z Bramley i golden delicious
6 lyzek miodu
6 lyzek stopionego oleju kokosowego
1 szklanka drobno startej marchewki
6 jajek
1 lyzka ekstraktu waniliowego
1 lyzeczka ekstraktu kokosowego
3 lyzki maku lub innych malych nasion
3 lyzki wiorkow kokosowych
Piec rozgrzalam do 190C z termo. Kwadratowa formke 24x24 wylozylam papierem do pieczenia.
Najpierw wymieszalam w misce wszystkie suche produkty. W osobnym naczyniu roztrzepalam mokre skladniki i wlalam je do suchych. Wsypalam mak i wszystko delikatnie ale szybko przemieszalam. Masa jest dosc gesta, ale nie za gesta. Przelozylam ja do foremki, wyrownalam lekko wierzch i posypalam wiorkami, wciskajac je delikatnie.
Wstawilam do pieca i pieklam 30-35 min.
Ciasto jest tylko delikatnie slodkie, ale wystarczajaco imo. Zjemy dzis ze skyrem i odrobina miodu lub syropu klonowego.
Mysle, ze z powodzeniem mozna dodac do ciasta baklalie. aromaty rowniez mozna zmienic. Zamiast marchewki, dynia, cukinia tez sie nadadza. Bez problemu powinno sie upiec w keksowce jak chlebek.
Zrobilam zdjecia i wkleje je pozniej.
I juz jest pozniej:
Ciasto w smaku i konsystencji jest obledne. W dodatku super proste w przygotowaniu. Polecam wielbicielom kokosow-marchewkowych wypiekow.
1/2 szklanki maki kokosowej
1/2 szklanki mielonych migdalow
1 lyzeczka sody
1/2 lyzeczki soli
1 - 2 lyzeczki cynamonu
1/2 szklanki jablkowego puree, zwykly nieslodzony sos jablkowy z Bramley i golden delicious
6 lyzek miodu
6 lyzek stopionego oleju kokosowego
1 szklanka drobno startej marchewki
6 jajek
1 lyzka ekstraktu waniliowego
1 lyzeczka ekstraktu kokosowego
3 lyzki maku lub innych malych nasion
3 lyzki wiorkow kokosowych
Piec rozgrzalam do 190C z termo. Kwadratowa formke 24x24 wylozylam papierem do pieczenia.
Najpierw wymieszalam w misce wszystkie suche produkty. W osobnym naczyniu roztrzepalam mokre skladniki i wlalam je do suchych. Wsypalam mak i wszystko delikatnie ale szybko przemieszalam. Masa jest dosc gesta, ale nie za gesta. Przelozylam ja do foremki, wyrownalam lekko wierzch i posypalam wiorkami, wciskajac je delikatnie.
Wstawilam do pieca i pieklam 30-35 min.
Ciasto jest tylko delikatnie slodkie, ale wystarczajaco imo. Zjemy dzis ze skyrem i odrobina miodu lub syropu klonowego.
Mysle, ze z powodzeniem mozna dodac do ciasta baklalie. aromaty rowniez mozna zmienic. Zamiast marchewki, dynia, cukinia tez sie nadadza. Bez problemu powinno sie upiec w keksowce jak chlebek.
Zrobilam zdjecia i wkleje je pozniej.
I juz jest pozniej:


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: