Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek marchewkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pysia" data-source="post: 588057" data-attributes="member: 653"><p>Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety, spisałam go kiedyś u mojej przyjaciółki. Piekę go zawsze jesienią oraz na Wielkanoc ( wtedy przyozdabiam marcepanowymi marchewkami i zającami). Najlepiej smakuje po 1,2 dniach. </p><p></p><p>250gr marchewki drobno startej</p><p>5 jajek</p><p>250gr cukru </p><p>75g mąki pszennej</p><p>2 łyżki mąki ziemniacznej</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>125 g mielonych orzechów laskowych</p><p>125g mielonych orzechów włoskich</p><p></p><p>Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać mieszaninę mąki i proszku do pieczenia ,wymieszać . Dodać marchew i orzechy. Ubić pinę z białek, wymieszać z </p><p>ciastem. Wlać do formy wysmarowanej masłem i </p><p>wysypanej bułką tartą (u mnie tortownica 26cm).</p><p> Piec w 180 stopniach 55 minut.</p><p>Można ozdobić lukrem lub poprostu posypać cukrem pudrem.</p><p>Ja zmniejszam ilość cukru do 200gr , bo jest wtedy wystarczająco słodkie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pysia, post: 588057, member: 653"] Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety, spisałam go kiedyś u mojej przyjaciółki. Piekę go zawsze jesienią oraz na Wielkanoc ( wtedy przyozdabiam marcepanowymi marchewkami i zającami). Najlepiej smakuje po 1,2 dniach. 250gr marchewki drobno startej 5 jajek 250gr cukru 75g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniacznej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g mielonych orzechów laskowych 125g mielonych orzechów włoskich Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać mieszaninę mąki i proszku do pieczenia ,wymieszać . Dodać marchew i orzechy. Ubić pinę z białek, wymieszać z ciastem. Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (u mnie tortownica 26cm). Piec w 180 stopniach 55 minut. Można ozdobić lukrem lub poprostu posypać cukrem pudrem. Ja zmniejszam ilość cukru do 200gr , bo jest wtedy wystarczająco słodkie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek marchewkowy
Top
Bottom