- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Upieklam go wczoraj. Jest pyszny! I bez problemu moze stac sie wielkanocnym mazurkiem - spod jest kruchy, na nim warstwa dzemu i owocow, a na wierzchu kruszonka, ale nieco inaczej. Przepis znalazlam w najnowszym wydaniu magazynu Fresh. Odrobine zmodyfikowalam. Polecam
Plaska forme do ciasta 20x30 wysmarowalam olejem kokosowym. Piec rozgrzalam do 180C.
100g wiorkow kokosowych
50g platkow owsianych
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
150g razowej maki orkiszowej
4 lyzki oleju kokosowego, rozpuszczonego
4 lyzki syropu klonowego
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
Wiorki, platki, proszek i sol wlozylam do misy FP i blendowalam przez 45 sec. Przesypalam do miski, dodalam make, wymieszalam. Nastepnie skropilam wszystko rozpuszczonym olejem kokosowym i polaczylam, dodajac na koniec syrop klonowy i wanilie. Powstala mikstura ma byc wilgotna ale nie klejaca zanadto. Przelozylam ja do foremki i wykleilam spod, odrobine boki tez. Wstawilam do pieca i pieklam 20 min.
Gdy ciasto sie pieklo przygotowalam nadzienie.
200g suszonych moreli
125g nieslodzonego dzemu morelowego (uzylam St Dalfour)
Moreli pocielam w FP na male kostki i odstawilam.
Nastepnie przygotowalam "kruszonke":
100g wiorkow kokosowych
50g orzechow cashew
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzka syropu klonowego
1 lyzka oleju awokado lub oliwy z oliwek
2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
skorka otarta z 1 duzej cytryny
75g platkow kokosowych (zrobilam je sama - swiezy miazsz kokosu potraktowalam obieraczka do warzyw, platki podsuszylam przez noc)
Wiorki, orzechy i proszek zblendowalam (ok 1 min ma zaczac tworzyc grudki). Przesypalam do miski i polaczylam z syropem, olejem, ekstraktem i skorka.
Na gotowym spodzie rozsmarowalam dzem, nastepnie wylozylam warstwe moreli, rowno. To przykrylam wartswa kruszonki i posypalam platkami kokosowymi.
Ponownie wlozylam do pieca na ok. 20min. Wyjelam na kratke i calkowicie wystudzilam przed krojeniem.

Plaska forme do ciasta 20x30 wysmarowalam olejem kokosowym. Piec rozgrzalam do 180C.
100g wiorkow kokosowych
50g platkow owsianych
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
150g razowej maki orkiszowej
4 lyzki oleju kokosowego, rozpuszczonego
4 lyzki syropu klonowego
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
Wiorki, platki, proszek i sol wlozylam do misy FP i blendowalam przez 45 sec. Przesypalam do miski, dodalam make, wymieszalam. Nastepnie skropilam wszystko rozpuszczonym olejem kokosowym i polaczylam, dodajac na koniec syrop klonowy i wanilie. Powstala mikstura ma byc wilgotna ale nie klejaca zanadto. Przelozylam ja do foremki i wykleilam spod, odrobine boki tez. Wstawilam do pieca i pieklam 20 min.
Gdy ciasto sie pieklo przygotowalam nadzienie.
200g suszonych moreli
125g nieslodzonego dzemu morelowego (uzylam St Dalfour)
Moreli pocielam w FP na male kostki i odstawilam.
Nastepnie przygotowalam "kruszonke":
100g wiorkow kokosowych
50g orzechow cashew
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzka syropu klonowego
1 lyzka oleju awokado lub oliwy z oliwek
2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
skorka otarta z 1 duzej cytryny
75g platkow kokosowych (zrobilam je sama - swiezy miazsz kokosu potraktowalam obieraczka do warzyw, platki podsuszylam przez noc)
Wiorki, orzechy i proszek zblendowalam (ok 1 min ma zaczac tworzyc grudki). Przesypalam do miski i polaczylam z syropem, olejem, ekstraktem i skorka.
Na gotowym spodzie rozsmarowalam dzem, nastepnie wylozylam warstwe moreli, rowno. To przykrylam wartswa kruszonki i posypalam platkami kokosowymi.
Ponownie wlozylam do pieca na ok. 20min. Wyjelam na kratke i calkowicie wystudzilam przed krojeniem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: