Placek morelowo-kokosowy

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Upieklam go wczoraj. Jest pyszny! I bez problemu moze stac sie wielkanocnym mazurkiem - spod jest kruchy, na nim warstwa dzemu i owocow, a na wierzchu kruszonka, ale nieco inaczej. Przepis znalazlam w najnowszym wydaniu magazynu Fresh. Odrobine zmodyfikowalam. Polecam
icon_biggrin.gif


Plaska forme do ciasta 20x30 wysmarowalam olejem kokosowym. Piec rozgrzalam do 180C.

100g wiorkow kokosowych
50g platkow owsianych
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
150g razowej maki orkiszowej
4 lyzki oleju kokosowego, rozpuszczonego
4 lyzki syropu klonowego
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii


Wiorki, platki, proszek i sol wlozylam do misy FP i blendowalam przez 45 sec. Przesypalam do miski, dodalam make, wymieszalam. Nastepnie skropilam wszystko rozpuszczonym olejem kokosowym i polaczylam, dodajac na koniec syrop klonowy i wanilie. Powstala mikstura ma byc wilgotna ale nie klejaca zanadto. Przelozylam ja do foremki i wykleilam spod, odrobine boki tez. Wstawilam do pieca i pieklam 20 min.

Gdy ciasto sie pieklo przygotowalam nadzienie.

200g suszonych moreli
125g nieslodzonego dzemu morelowego (uzylam St Dalfour)

Moreli pocielam w FP na male kostki i odstawilam.

Nastepnie przygotowalam "kruszonke":

100g wiorkow kokosowych
50g orzechow cashew
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzka syropu klonowego
1 lyzka oleju awokado lub oliwy z oliwek
2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
skorka otarta z 1 duzej cytryny

75g platkow kokosowych (zrobilam je sama - swiezy miazsz kokosu potraktowalam obieraczka do warzyw, platki podsuszylam przez noc)

Wiorki, orzechy i proszek zblendowalam (ok 1 min ma zaczac tworzyc grudki). Przesypalam do miski i polaczylam z syropem, olejem, ekstraktem i skorka.

Na gotowym spodzie rozsmarowalam dzem, nastepnie wylozylam warstwe moreli, rowno. To przykrylam wartswa kruszonki i posypalam platkami kokosowymi.
Ponownie wlozylam do pieca na ok. 20min. Wyjelam na kratke i calkowicie wystudzilam przed krojeniem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo prosze. I jasne, zmieniaj do woli.

Warstwe morelowa mozna zastapic inna z dzemu i suszonych owocow, ktore mysle, dobrze byloby namoczyc przed posiekaniem (alkohol, woda, sok). Z wisniowym lub jagodowym nadzieniem bedzie pysznie.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy