Placek Przypadek z wyjątkową masą orzechową

osulka

Member
Sie 9, 2007
3,880
0
0
Na święta powstał Placek Wymyślany z kilku inspiracjii z maminego zeszytu. Niestety robimy z mamą wszystko na oko więc trzeba dokładne proporcje opracowac w swojej kuchni na wlasne potrzeby i "oko"
icon_smile.gif

Polecam to ciasto- składa sie z dwóch kruchych placków z dodatkim orzechów i wkładki biszkoptowej, oraz masy jabłkowa i specjalna masa według mojej babci- Gotowana orzechowa- NIEBO W GĘBIE !!!! stosujemy ja o tortów
icon_smile.gif

4.JPG
Ciasto kruche:
- 2 1/4 szkl. mąki
- 3/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich
- 1 szkl. cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 kostka margaryny
- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2- 3 łyżki gętej śmietany
Zagniatamy tak jak na cisto kruche. Ja dałam proporcje 2:1 mąki do orzechów, ale można ułożyc własną. Ważne by odjąć tyle mąki ile daje sie orzechów. Wyrobione ciasto odłożyć na ok. 1 godzine , nastepnie podzielic na 2 połowy i każda z nich piec w 180o C do zrumienienia się w blaszce wyłożonej papierem do peczenia.

Biszkopt:
- 4 jaja
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do oeczenia
- 5 łyżek oleju
Żółtka utrzec z olejem. Białka ubic na sztywno, nastepnie dodawać po trochu cukier aby się rozpuścił w pianie. Wlac żółtka i ubijać. Dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Teraz robota jest juz na oko....
Masa jabłkowa:
- jabłka Szara Reneta
- cukier do smaku (ok.1 szkl)
- woda
- 1 łyżka żelatyny
- 1 galaretka (u mnie cytrynowa)
Jabłka (7 dużych jabłek) obieramy i prażymy jak na przecier jabłkowy z dodatkiem wody i cukru . Rozpuszczamy galaretke według przepisu, dodając do niej żelatyne, wlać do jabłek i odstawic do ostygnięcia.

Masa orzechowa gotowana:
- ok. 0,5 kg zmielonych orzechów włoskich
- mleko min. 2%
- cukier i 1 torebka cukru waniliowego
- sok z około 2 cytryn
- 1-2 łyzki masła
Gotujemy mleko z dodatkiem cukru (mleko ma byc słodkie) tak długło aż zrobi się szkliste i bardzej gęste. Ciężko mi okreslic ile tego mleka było ale pamietajmy że orzechy mocno chłoną mleko !!!! Następnie odajemy orzechy i gotujemy na małym ogniu aż kilka razy "pyrkną"- mam nadzieje że rozumiecie
icon_smile.gif

Potem ściągamy z gazu, dodajemy sok z cytryn i masło, dokładnie mieszamy i sprawdzamy jak smakuje czy nie dodac czegoś...

Jak składamy:
ciasto kruche- masa orzechowa- biszkopt NAPONCZOWANY- masa jabłkowa- ciasto kruche
Całość smarujemy reszta masy orzechowej.
5.JPG

Mam nadzieje że sobie poradzicie z moim OKIEM
icon_mrgreen.gif

PYCHOTA
mniam.gif

Załączniki

• 4.JPG
    4.JPG
    166.6 KB · Wyświetleń: 3
  • 5.JPG
    5.JPG
    117.2 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,692
6
0
Osulko, czy ta masa w czasie gotowania chce sie przypalic?

Nie moge mleka, ani masla. Jakbym dala troche oleju (mniej sie pali) i margaryny, a mleko sojowe na koncu (bo to to dopiero lubi sie przypalac!) Wyszloby jakos?
Do czego mozna ta mase porownac? Jak orzechowy kajmak?

Szukam dobrych mas.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

osulka

Member
Sie 9, 2007
3,880
0
0
Droga Kermit, ja zawsze robie ta mase w garnku z podwójnym grubym dnem i na małym ogniu tzn. u mnie na płycie indukcyjnej- NIGDY jeszcze sie nie przypaliła
icon_smile.gif

Masło daje sie do masy już po zdjęciu z gazu więc na pewno twój zamiennik sie nie przypali, a co do mleka sojowego nie mam pojęcia bo nigdy nie próbowałam ani nawet nie piłam.

Do czego ta mase pórwnać... Ojjj nie jest to kajmak, to dobrze wyczuwalne orzechy do ppogryzienia, zapach waniliowo orzechowy. Wogóle nie masiasa a sklejona
icon_smile.gif
i taka intensywna w smaku- nie za słodka, no chyba że mocno posłodzisz
icon_smile.gif

jakbys kupiła z super lodziarni lody orzech włoski
icon_smile.gif

Godna Polecenia

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy