CIASTO:
-2 szklanki mąki krupczatki
-15-20 dag margaryny
-2 żółtka
-2/3 szklanki cukru pudru
KREM:
-20 dag masła
-1 szklanka cukru
-2 jajka
-1 żółtko
-1 szklanka gęstej, kwaskowatej śmietany
-1 zapach waniliowy
-1 puszka ananasa
CIASTO:
Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem aż swoją konzystencją zaczną przypominać kaszę, a następnie szybko zagnieść. Zawinąć w folię lub czystą ściereczkę i przez conajmniej 30 minut schłodzić w lodówce. Następnie podzielić je w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą częścią wylepić blaszkę o wymiarach 40x10 cm. Mniejszą część upiec na dowolnej blaszce- i tak zostanie później pokruszona, więc wymiar nie gra roli. Obie części ciasta upiec na złoty kolor (orientacyjnie 20-25 minut w temperaturze 180 stopni). Mniejszą część, jak już wspominałam, jeszcze ciepłą drobniutko pokruszyć.
KREM:
Masło utrzeć z cukrem na puch. Wciąż ucierając dodawać jajka i żółtka. Następnie powoli, po 1 łyżce dodawać śmietanę. Na końcu wlać zapach.
Ananasa pokroić w kostkę.
Na upieczone ciasto wyłożyć ananasa. Przykryć kremem śmietanowym i obficie posypać okruchami mniejszego placka.
-2 szklanki mąki krupczatki
-15-20 dag margaryny
-2 żółtka
-2/3 szklanki cukru pudru
KREM:
-20 dag masła
-1 szklanka cukru
-2 jajka
-1 żółtko
-1 szklanka gęstej, kwaskowatej śmietany
-1 zapach waniliowy
-1 puszka ananasa
CIASTO:
Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem aż swoją konzystencją zaczną przypominać kaszę, a następnie szybko zagnieść. Zawinąć w folię lub czystą ściereczkę i przez conajmniej 30 minut schłodzić w lodówce. Następnie podzielić je w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą częścią wylepić blaszkę o wymiarach 40x10 cm. Mniejszą część upiec na dowolnej blaszce- i tak zostanie później pokruszona, więc wymiar nie gra roli. Obie części ciasta upiec na złoty kolor (orientacyjnie 20-25 minut w temperaturze 180 stopni). Mniejszą część, jak już wspominałam, jeszcze ciepłą drobniutko pokruszyć.
KREM:
Masło utrzeć z cukrem na puch. Wciąż ucierając dodawać jajka i żółtka. Następnie powoli, po 1 łyżce dodawać śmietanę. Na końcu wlać zapach.
Ananasa pokroić w kostkę.
Na upieczone ciasto wyłożyć ananasa. Przykryć kremem śmietanowym i obficie posypać okruchami mniejszego placka.