Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek z ananasem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Kleopatra" data-source="post: 497424" data-attributes="member: 1759"><p>CIASTO:</p><p>-2 szklanki mąki krupczatki</p><p>-15-20 dag margaryny</p><p>-2 żółtka</p><p>-2/3 szklanki cukru pudru</p><p></p><p>KREM:</p><p>-20 dag masła</p><p>-1 szklanka cukru</p><p>-2 jajka</p><p>-1 żółtko</p><p>-1 szklanka <strong>gęstej,</strong> kwaskowatej śmietany</p><p>-1 zapach waniliowy</p><p>-1 puszka ananasa</p><p></p><p>CIASTO:</p><p>Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem aż swoją konzystencją zaczną przypominać kaszę, a następnie szybko zagnieść. Zawinąć w folię lub czystą ściereczkę i przez conajmniej 30 minut schłodzić w lodówce. Następnie podzielić je w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą częścią wylepić blaszkę o wymiarach 40x10 cm. Mniejszą część upiec na dowolnej blaszce- i tak zostanie później pokruszona, więc wymiar nie gra roli. Obie części ciasta upiec na złoty kolor (orientacyjnie 20-25 minut w temperaturze 180 stopni). Mniejszą część, jak już wspominałam, jeszcze ciepłą drobniutko pokruszyć.</p><p></p><p>KREM:</p><p>Masło utrzeć z cukrem na puch. Wciąż ucierając dodawać jajka i żółtka. Następnie powoli, po 1 łyżce dodawać śmietanę. Na końcu wlać zapach.</p><p>Ananasa pokroić w kostkę.</p><p>Na upieczone ciasto wyłożyć ananasa. Przykryć kremem śmietanowym i obficie posypać okruchami mniejszego placka.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Kleopatra, post: 497424, member: 1759"] CIASTO: -2 szklanki mąki krupczatki -15-20 dag margaryny -2 żółtka -2/3 szklanki cukru pudru KREM: -20 dag masła -1 szklanka cukru -2 jajka -1 żółtko -1 szklanka [B]gęstej,[/B] kwaskowatej śmietany -1 zapach waniliowy -1 puszka ananasa CIASTO: Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem aż swoją konzystencją zaczną przypominać kaszę, a następnie szybko zagnieść. Zawinąć w folię lub czystą ściereczkę i przez conajmniej 30 minut schłodzić w lodówce. Następnie podzielić je w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą częścią wylepić blaszkę o wymiarach 40x10 cm. Mniejszą część upiec na dowolnej blaszce- i tak zostanie później pokruszona, więc wymiar nie gra roli. Obie części ciasta upiec na złoty kolor (orientacyjnie 20-25 minut w temperaturze 180 stopni). Mniejszą część, jak już wspominałam, jeszcze ciepłą drobniutko pokruszyć. KREM: Masło utrzeć z cukrem na puch. Wciąż ucierając dodawać jajka i żółtka. Następnie powoli, po 1 łyżce dodawać śmietanę. Na końcu wlać zapach. Ananasa pokroić w kostkę. Na upieczone ciasto wyłożyć ananasa. Przykryć kremem śmietanowym i obficie posypać okruchami mniejszego placka. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek z ananasem
Top
Bottom