Placek z ananasem
biszkopt z 5 jaj
Krem ananasowy:
1 puszka ananasa
1 kostka masła
1 budyń waniliowy lub smietankowy
2 łyzki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru ( lub mniej)
4 żółtka
1 szklanka mleka
Kołderka:
4 białka
1 szklanka cukru
150 g kokosu
1 szklankę syropu z ananasa ( gdyby było zbyt mało syropu z puszki dopełnic do 1 szklanki wodą)zagotowac z cukrem. W szklance mleka rozmieszać 4 żółtka, budyń i 2 łyzki mąki, wlać do gotujacego się syropu, ostudzić. Utrzeć jedną kostke masła, połączyć z kremem i ananasami pokrojonymi w kawałeczkui. wylać na biszkopt. Z białek ubic pianę, pod koniec ubijania dodac cukier i wymieszac delikatnie z kokosem. Upiec na wolnym ogniu placek. Nie piec za długo, żeby nie był twardy. Wystudzić. Delikatnie przełożyć na krem. Polać polewą: 3 łyzki mleka, 1 i 1/2 łyzki kakao, 100g masła i 100g cukru pudru połączyć na ciepło.
Przepis dostałam kiedyś od koleżanki, wypróbowałam i ciasto jest naprawdę dobre i takie orzeźwiające.
biszkopt z 5 jaj
Krem ananasowy:
1 puszka ananasa
1 kostka masła
1 budyń waniliowy lub smietankowy
2 łyzki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru ( lub mniej)
4 żółtka
1 szklanka mleka
Kołderka:
4 białka
1 szklanka cukru
150 g kokosu
1 szklankę syropu z ananasa ( gdyby było zbyt mało syropu z puszki dopełnic do 1 szklanki wodą)zagotowac z cukrem. W szklance mleka rozmieszać 4 żółtka, budyń i 2 łyzki mąki, wlać do gotujacego się syropu, ostudzić. Utrzeć jedną kostke masła, połączyć z kremem i ananasami pokrojonymi w kawałeczkui. wylać na biszkopt. Z białek ubic pianę, pod koniec ubijania dodac cukier i wymieszac delikatnie z kokosem. Upiec na wolnym ogniu placek. Nie piec za długo, żeby nie był twardy. Wystudzić. Delikatnie przełożyć na krem. Polać polewą: 3 łyzki mleka, 1 i 1/2 łyzki kakao, 100g masła i 100g cukru pudru połączyć na ciepło.
Przepis dostałam kiedyś od koleżanki, wypróbowałam i ciasto jest naprawdę dobre i takie orzeźwiające.