- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Kupiłam nasze rodzime brzoskwinie. Ślubny stwierdził, że są nijakie w smaku. Ani słodkie, ani kwaśne i do tego mało soczyste. Tak więc musiałam je zutylizowac. A jaki jest najlepszy sposób na utylizację? Placek
. Cała duża blacha 24x36cm
Składniki:
* 4 całe jajka
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki oleju
* 3/4 szklanki gęstej śmietany (36% tłuszczu)
* 2,5 szklanki mąki (tortowa u mnie)
* 2 łyżeczki proszku do wypieków
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* brzoskwinie lub śliwki ok. 700g
* ok. 4 łyżki cukru trzcinowego
* 50 g płatków migdałowych
Piekarnik włączamy na 180 stopni ( u mnie 160 - termoobieg)
Mąkę wymieszac z proszkiem do wypieków
Jajka ubic razem z cukrem na gęstą i puszystą masę. Wciąż ubijając dolewamy olej (tak na 4-5 razy). Teraz dodajemy stopniowo śmietanę. Oczywiście cały czas ucierając mikserem. Następnie dosypujemy stopniowo mąkę i ucieramy.
Ciasto powinno miec konsystencję bardzo gęstej śmietany
Wylewamy na przygotowaną foremkę (24x36).
Brzoskwinie kroimy na ćwiartki (śliwki na połówki) i układamy na cieście, skórką do dołu. Można delikatnie wepchnąć w ciasto
Całośc posypujemy 4-5 łyżkami cukru trzcinowego i płatkami migdałowymi
Pieczemy ok. 50 - 60 minut




Składniki:
* 4 całe jajka
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki oleju
* 3/4 szklanki gęstej śmietany (36% tłuszczu)
* 2,5 szklanki mąki (tortowa u mnie)
* 2 łyżeczki proszku do wypieków
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* brzoskwinie lub śliwki ok. 700g
* ok. 4 łyżki cukru trzcinowego
* 50 g płatków migdałowych
Piekarnik włączamy na 180 stopni ( u mnie 160 - termoobieg)
Mąkę wymieszac z proszkiem do wypieków
Jajka ubic razem z cukrem na gęstą i puszystą masę. Wciąż ubijając dolewamy olej (tak na 4-5 razy). Teraz dodajemy stopniowo śmietanę. Oczywiście cały czas ucierając mikserem. Następnie dosypujemy stopniowo mąkę i ucieramy.
Ciasto powinno miec konsystencję bardzo gęstej śmietany
Wylewamy na przygotowaną foremkę (24x36).
Brzoskwinie kroimy na ćwiartki (śliwki na połówki) i układamy na cieście, skórką do dołu. Można delikatnie wepchnąć w ciasto
Całośc posypujemy 4-5 łyżkami cukru trzcinowego i płatkami migdałowymi
Pieczemy ok. 50 - 60 minut

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: