Placek z brzoskwiniami lub

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Kupiłam nasze rodzime brzoskwinie. Ślubny stwierdził, że są nijakie w smaku. Ani słodkie, ani kwaśne i do tego mało soczyste. Tak więc musiałam je zutylizowac. A jaki jest najlepszy sposób na utylizację? Placek
icon_mrgreen.gif
. Cała duża blacha 24x36cm
mniam.gif


brz8.JPG

Składniki:

* 4 całe jajka
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki oleju
* 3/4 szklanki gęstej śmietany (36% tłuszczu)
* 2,5 szklanki mąki (tortowa u mnie)
* 2 łyżeczki proszku do wypieków
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

* brzoskwinie lub śliwki ok. 700g
* ok. 4 łyżki cukru trzcinowego
* 50 g płatków migdałowych

Piekarnik włączamy na 180 stopni ( u mnie 160 - termoobieg)

Mąkę wymieszac z proszkiem do wypieków
Jajka ubic razem z cukrem na gęstą i puszystą masę. Wciąż ubijając dolewamy olej (tak na 4-5 razy). Teraz dodajemy stopniowo śmietanę. Oczywiście cały czas ucierając mikserem. Następnie dosypujemy stopniowo mąkę i ucieramy.
Ciasto powinno miec konsystencję bardzo gęstej śmietany
Wylewamy na przygotowaną foremkę (24x36).
Brzoskwinie kroimy na ćwiartki (śliwki na połówki) i układamy na cieście, skórką do dołu. Można delikatnie wepchnąć w ciasto

Całośc posypujemy 4-5 łyżkami cukru trzcinowego i płatkami migdałowymi

Pieczemy ok. 50 - 60 minut

brz9.JPG
 

Załączniki

  • brz8.JPG
    brz8.JPG
    83 KB · Wyświetleń: 0
  • brz9.JPG
    brz9.JPG
    78.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy