- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Robiłam mamie do pracy, swojego zdjęcia nie mam, a z gazetki jest takie:
Ciasto różowe:
1 1/2 szkl cukru pudru
1 szkl mąki
150 g margaryny
5 jajek
2 op. kisielu czerwonego
1 łyżeczka proszku do piecz.
Ciasto makowe:
2 szkl cukru
1 szkl maku
1 szkl wiórków kokos.
125 g margaryny
9 białek
1 łyżeczka proszku do piecz.
Masa budyniowa:
1 szkl cukru pudru
2 szkl mleka
300 g masła
5 żółtek
1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
2 płaskie łyżki mąki ziemn.
Ponadto:
1 słoik powideł śliwkowych
1 puszka brzoskwiń
Wykonanie ciasta różowego:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo żółtka, mąkę z proszkiem i kisielem. Ubić pianę z białek, lekko wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem blaszki.
Piec 40 min w 180 st.
Wykonanie ciasta makowego:
Mak sparzyć. Białka ubić, dodać cukier, mak, wiórki kokos., proszek do pieczenia ciągle ubijając.
Wlać rozpuszczoną margarynę, wymieszać.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki.
Piec w 180 st.
Masa budyniowa:
Mąkę, budyń, żółtka i cukier wymieszać z częścią mleka.
Pozostałe mleko zagotować, wlać wymieszane składniki ciągle mieszając.
Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń.
Ostudzone różowe ciasto i ciasto makowe przekroić.
Brzoskwinie osączyć, pokroić w drobną kostkę.
Na jeden placek różowy wyłożyć część masy i brzoskiwnie.
Przykryć ciastem makowym.
Posmarować powidłami, następnie częścią masy budyniowej, przykryć plackiem różowym.
Posmarować resztą masy, posypać pokrojonymi owocami, przykryć drugim plackiem makowym.
Udekorować.
Moje uwagi:
użyłam dżemu z czarnej porzeczki, piekłam w blaszce 25x35 cm i ciasto makowe wyszło mi ciutke za niskie, ale przekroiłam jakoś
Dekorowałam polewą czekoladową
Podobno bardzo smakowało

Ciasto różowe:
1 1/2 szkl cukru pudru
1 szkl mąki
150 g margaryny
5 jajek
2 op. kisielu czerwonego
1 łyżeczka proszku do piecz.
Ciasto makowe:
2 szkl cukru
1 szkl maku
1 szkl wiórków kokos.
125 g margaryny
9 białek
1 łyżeczka proszku do piecz.
Masa budyniowa:
1 szkl cukru pudru
2 szkl mleka
300 g masła
5 żółtek
1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
2 płaskie łyżki mąki ziemn.
Ponadto:
1 słoik powideł śliwkowych
1 puszka brzoskwiń
Wykonanie ciasta różowego:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo żółtka, mąkę z proszkiem i kisielem. Ubić pianę z białek, lekko wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem blaszki.
Piec 40 min w 180 st.
Wykonanie ciasta makowego:
Mak sparzyć. Białka ubić, dodać cukier, mak, wiórki kokos., proszek do pieczenia ciągle ubijając.
Wlać rozpuszczoną margarynę, wymieszać.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki.
Piec w 180 st.
Masa budyniowa:
Mąkę, budyń, żółtka i cukier wymieszać z częścią mleka.
Pozostałe mleko zagotować, wlać wymieszane składniki ciągle mieszając.
Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń.
Ostudzone różowe ciasto i ciasto makowe przekroić.
Brzoskwinie osączyć, pokroić w drobną kostkę.
Na jeden placek różowy wyłożyć część masy i brzoskiwnie.
Przykryć ciastem makowym.
Posmarować powidłami, następnie częścią masy budyniowej, przykryć plackiem różowym.
Posmarować resztą masy, posypać pokrojonymi owocami, przykryć drugim plackiem makowym.
Udekorować.
Moje uwagi:
użyłam dżemu z czarnej porzeczki, piekłam w blaszce 25x35 cm i ciasto makowe wyszło mi ciutke za niskie, ale przekroiłam jakoś


Podobno bardzo smakowało
