Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pizza & Co.
Placek z cebula i boczkiem (oczywiscie kamieniarzy)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziad" data-source="post: 10724" data-attributes="member: 15"><p><u><strong>Placek z cebula i boczkiem</strong></u></p><p></p><p><u>Ciasto drozdzowe</u>:</p><p></p><p><strong>500g</strong> maki pszennej typ 405</p><p><strong>30g</strong> swiezych drozdzy</p><p><strong>300ml </strong>letniej wody</p><p><strong>1 lyzeczka </strong>soli</p><p><strong>1 lyzka </strong>oleju</p><p></p><p>Z podanych skladnikow zagniesc ciasto drozdzowe. Zostawic na 60-90 min do wyrosniecia.</p><p></p><p><u>Farsz:</u></p><p></p><p><strong>350g</strong> boczku wedzonego </p><p><strong>2 duze </strong>cebule</p><p><strong>400g</strong> kwasnej smietany lub Creme fraiche</p><p><strong>50ml </strong> slodkiej smietany</p><p>sol, pieprz i galka muszkatolowa</p><p></p><p>Boczek pokroic w cienkie paseczki i podsmazyc. Cebule pokroic w polplasterki i na patelni zeszklic. </p><p>Smietany wymieszac dokladnie, doprawic sola, pieprzem i galka.</p><p></p><p>Ciasto po wyrosnieciu jeszcze raz zagniesc, podzielic na 4 rowne czesci i zostawic na kolejne 15 min. do wyrosniecia. </p><p>Pojedyncze porcje ciasta cienko rozwalkowac, wysmarowac doprawiona smietana i ulozyc boczek z cebula. Przelozyc na rozgrzany kamien / blache i piec 9-11 min. w temp. 220° gora-dol.</p><p></p><p>Wazne, aby zachowac dlugosc rosniecia ciasta, inaczej nie bedzie ono wystarczajaco elastyczne i nie da sie dobrze rozwalkowac.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziad, post: 10724, member: 15"] [U][B]Placek z cebula i boczkiem[/B][/U] [U]Ciasto drozdzowe[/U]: [B]500g[/B] maki pszennej typ 405 [B]30g[/B] swiezych drozdzy [B]300ml [/B]letniej wody [B]1 lyzeczka [/B]soli [B]1 lyzka [/B]oleju Z podanych skladnikow zagniesc ciasto drozdzowe. Zostawic na 60-90 min do wyrosniecia. [U]Farsz:[/U] [B]350g[/B] boczku wedzonego [B]2 duze [/B]cebule [B]400g[/B] kwasnej smietany lub Creme fraiche [B]50ml [/B] slodkiej smietany sol, pieprz i galka muszkatolowa Boczek pokroic w cienkie paseczki i podsmazyc. Cebule pokroic w polplasterki i na patelni zeszklic. Smietany wymieszac dokladnie, doprawic sola, pieprzem i galka. Ciasto po wyrosnieciu jeszcze raz zagniesc, podzielic na 4 rowne czesci i zostawic na kolejne 15 min. do wyrosniecia. Pojedyncze porcje ciasta cienko rozwalkowac, wysmarowac doprawiona smietana i ulozyc boczek z cebula. Przelozyc na rozgrzany kamien / blache i piec 9-11 min. w temp. 220° gora-dol. Wazne, aby zachowac dlugosc rosniecia ciasta, inaczej nie bedzie ono wystarczajaco elastyczne i nie da sie dobrze rozwalkowac. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pizza & Co.
Placek z cebula i boczkiem (oczywiscie kamieniarzy)
Top
Bottom