1 biszkopt jasny z 5 jaj
placek makowo- kokosowy:
6 białek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki suchego maku
200g kokosu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem:
6 żółtek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
(lub całość zastępuję 2 budyniami waniliowymi i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej)
1l mleka
300g masła (margaryny)
cukier waniliowy
1 1/2 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny
2 paczki Delicji
2 galaretki pomarańczowe
blacha 42x25
Placek makowo- kokosowy: Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i dalej ubijam jeszcze chwilkę, delikatnie wmieszam kokos, mak, proszek i mąkę i łącze bardzo delikatnie. Wylewam na blachę wyłożoną paierem i piekę, około 30 minut w 180 stopniach
Krem: Gotuję budyń- mąki i żółtka mieszam ze szklanką mleka, reszte mleka gotuje z cukrem i cukrem waniliowym, wlewam równym strumyczkiem masę żółtkowo- mączną i cały czas mieszam, żeby się jajecznica nie zrobiła. Studzę i ucieram z masłem, dodaję sok z cytryny i delikatnie mieszam.
Jasny biszkopt wykładam na spód na to połowę kremu, placek makowo- kokosowy, krem, Delicje układam koło siebie i zalewam galaretkami tężejącymi już (zrobionymi z 3 szklanek wody wrzącej w sumie)
placek makowo- kokosowy:
6 białek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki suchego maku
200g kokosu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem:
6 żółtek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
(lub całość zastępuję 2 budyniami waniliowymi i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej)
1l mleka
300g masła (margaryny)
cukier waniliowy
1 1/2 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny
2 paczki Delicji
2 galaretki pomarańczowe
blacha 42x25
Placek makowo- kokosowy: Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i dalej ubijam jeszcze chwilkę, delikatnie wmieszam kokos, mak, proszek i mąkę i łącze bardzo delikatnie. Wylewam na blachę wyłożoną paierem i piekę, około 30 minut w 180 stopniach
Krem: Gotuję budyń- mąki i żółtka mieszam ze szklanką mleka, reszte mleka gotuje z cukrem i cukrem waniliowym, wlewam równym strumyczkiem masę żółtkowo- mączną i cały czas mieszam, żeby się jajecznica nie zrobiła. Studzę i ucieram z masłem, dodaję sok z cytryny i delikatnie mieszam.
Jasny biszkopt wykładam na spód na to połowę kremu, placek makowo- kokosowy, krem, Delicje układam koło siebie i zalewam galaretkami tężejącymi już (zrobionymi z 3 szklanek wody wrzącej w sumie)
