Placek z delicjami

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
1 biszkopt jasny z 5 jaj

placek makowo- kokosowy:
6 białek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki suchego maku
200g kokosu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej

krem:
6 żółtek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
(lub całość zastępuję 2 budyniami waniliowymi i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej)
1l mleka
300g masła (margaryny)
cukier waniliowy
1 1/2 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny

2 paczki Delicji
2 galaretki pomarańczowe

blacha 42x25

Placek makowo- kokosowy: Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i dalej ubijam jeszcze chwilkę, delikatnie wmieszam kokos, mak, proszek i mąkę i łącze bardzo delikatnie. Wylewam na blachę wyłożoną paierem i piekę, około 30 minut w 180 stopniach

Krem: Gotuję budyń- mąki i żółtka mieszam ze szklanką mleka, reszte mleka gotuje z cukrem i cukrem waniliowym, wlewam równym strumyczkiem masę żółtkowo- mączną i cały czas mieszam, żeby się jajecznica nie zrobiła. Studzę i ucieram z masłem, dodaję sok z cytryny i delikatnie mieszam.

Jasny biszkopt wykładam na spód na to połowę kremu, placek makowo- kokosowy, krem, Delicje układam koło siebie i zalewam galaretkami tężejącymi już (zrobionymi z 3 szklanek wody wrzącej w sumie)

_395730_n.jpg

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
To trochę mi przypomina wariację na temat "cycków murzynki". Tylko tu u ciebie jest biały biszkopt na spodzie ( ale nie napisałaś chyba w składnikach nic o tym biszkopcie, albo coś się nie mogę doczytać) no i delicje zalane galaretką zamiast biszkopcików zalanych czekoladą. Może być ciekawe to Twoje ciasto, trzeba mi i to ustawić w kolejce do zrobienia

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Napisałam, że potrzebny jest biszkopt z 5 jaj, nie pisze ja zrobić bo każdy ma swój sprawdzony przepis :mrgreen:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
No to ja nie zauważyłam tego, że napisałaś o biszkopcie :mrgreen: Ja też nigdy nie piszę przepisu na biszkopt, bo też wychodzę z założenia, że każdy ma swój ulubiony, wypróbowany.

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
hej Gusia a mak ma byc zmielony czy caly??
pozdrawiam

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
:mrgreen: dziekuje

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy