- Lut 8, 2007
- 11
- 0
- 0


Dla 6 osob
calori - 351
wino -jurançon slodkie
SKLAD:
-Rolka kruchego ciasta /kupic gotowe/
-3 dobrze dojrzale gruszki
-25dkg.sera /typu fromage-dobrze odcisnac/
-2 zoltka
-2 lyzki cukru
-1 lyzka calvados'u *moze byc bez*
-sok z pol cytryny
-2dkg masla
*************************************
Przyrzadzenie.
*wylozyc ciasto na foremke i upiec w temperaturze 200° termostat 6/7 przez 15 min.
*w tym czasie obrac gruszki,przeciac na 2 czesci ,"odpestczyc"czyli wyciac srodki ,ponacinac
od wypuklej strony i natrzec cytryna zeby nie ciemnialy.
* w miseczce wymieszac zoltka+cukier+ser dobrze odcisniety i lyzke calvados'u.
*wyjac placek z piekarnika jak jest jeszcze dobrze jasny.
*ulozyc na nim polowki gruszek w ksztalcie gwiazdy -strona wypukla do gory.
*zalac wszystko masa z sera i reszty skladnikow.
*piec w temp.170° term.5 przez 30 min.
Podawac cieply,letni albo zimny.

cin-cin
