Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek z gruszkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 745610" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło - dwumiesięcznik &quot;Smaki i aromaty&quot;, nie ukazujący sie już niestety od kilku lat dodatek do miesięcznika Pani.<strong></strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">23 dkg mąki</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 żółtka</span></p><p><span style="font-size: 26px">7,5 dkg cukru pudru</span></p><p><span style="font-size: 26px">opakowanie cukru waniliowego</span></p><p><span style="font-size: 26px">15 dkg masła</span></p><p> <span style="font-size: 26px">szczypta soli</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 twarde gruszki</span></p><p><span style="font-size: 26px">cukier puder do posypania placka</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Krem migdałowy</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">1 cytryna</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 jajka</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 szklanki śmietanki kremówki</span></p><p><span style="font-size: 26px">10 dkg cukru pudru</span></p><p><span style="font-size: 26px">5 dkg płatków migdałowych</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 krople esencji mogdałowej</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 łyżki wódki</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Zmiksować na gładką masę żółtka, masło, cukier puder, sól i cukier waniliowy. Stopniowo dodawac połowę mąki, ucierać przez kilka minut, a potem wsypać resztę mąki i zagnieść miękkie ciasto. Owinąć folią spożywczą lub przykryć miską i wstawić na godzinę do lodówki. Póżniej wylepić ciastem dno i boki, natłuszczonej i wysypanej przesianymi przez sitko biszkoptami, okrągłej formy. Ja robiłam to w tortownicy, tworząc z ciasta dość wysoki rant. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec na złoty kolor.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Gruszki obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i natychmiast skropić sokiem z cytryny.</span></p><p> <span style="font-size: 26px">Zmiksowac jajka z cukrem, śmietaną, skórką otartą z całej cytryny i sokiem wycisniętym z połówki cytryny. Wlać alkohol i esencję migdałową. Wsypać płatki migdałowe i wymieszać.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Na podpieczonym, lekko wystudzonym spodzie z ciasta rozłożyć ćwiartki gruszek, zalać polewą i piec w nagrzanym do temperatury 190 st. piekarniku przez 20 minut. Jeszcze ciepły placek posypać przez sitko cukrem pudrem.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 745610, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło - dwumiesięcznik "Smaki i aromaty", nie ukazujący sie już niestety od kilku lat dodatek do miesięcznika Pani.[B] Składniki[/B] 23 dkg mąki 2 żółtka 7,5 dkg cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 15 dkg masła szczypta soli 4 twarde gruszki cukier puder do posypania placka [B]Krem migdałowy[/B] 1 cytryna 3 jajka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 10 dkg cukru pudru 5 dkg płatków migdałowych 2 krople esencji mogdałowej 2 łyżki wódki Zmiksować na gładką masę żółtka, masło, cukier puder, sól i cukier waniliowy. Stopniowo dodawac połowę mąki, ucierać przez kilka minut, a potem wsypać resztę mąki i zagnieść miękkie ciasto. Owinąć folią spożywczą lub przykryć miską i wstawić na godzinę do lodówki. Póżniej wylepić ciastem dno i boki, natłuszczonej i wysypanej przesianymi przez sitko biszkoptami, okrągłej formy. Ja robiłam to w tortownicy, tworząc z ciasta dość wysoki rant. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec na złoty kolor. Gruszki obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i natychmiast skropić sokiem z cytryny. Zmiksowac jajka z cukrem, śmietaną, skórką otartą z całej cytryny i sokiem wycisniętym z połówki cytryny. Wlać alkohol i esencję migdałową. Wsypać płatki migdałowe i wymieszać. Na podpieczonym, lekko wystudzonym spodzie z ciasta rozłożyć ćwiartki gruszek, zalać polewą i piec w nagrzanym do temperatury 190 st. piekarniku przez 20 minut. Jeszcze ciepły placek posypać przez sitko cukrem pudrem. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek z gruszkami
Top
Bottom