Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek z jabłkami z mąką orkiszową
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="marghe" data-source="post: 180751" data-attributes="member: 160"><p>(nie robiłam) - przepis z Soli i Pieprzu</p><p></p><p>125 g mąki orkisz.</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>100 g orzechów laskowych + 80 g orzechów włoskich - zmielonych</p><p>1 jajko</p><p>cynamon</p><p>sól</p><p>80 g brązowego cukru</p><p>150 masła</p><p></p><p>100 g galaretki z pigwy</p><p>sok z cytryny</p><p>calvados</p><p>750 g jabłek (te na zdjęciu mają czerwoną skórkę )</p><p>2 łyżki cukru</p><p>100 g orzechów włoskich</p><p>konfitura z borówek</p><p></p><p>mąkę i proszek przesiać, wymieszać z orzechami, wysypać na stół usypując kopczyk. Zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu i szczyptę soli, posypać brązowym cukrem. Wokół wgłębienia rozłożyć zimne masło pokrojone w płatki.</p><p>Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki zawinięte w folię spoż. (45 min)</p><p>Formę 24 cm natłuścić.</p><p>Piekarnik rozgrzać do 180 st.</p><p>formę wyłożyć ciastem razem z brzegami</p><p></p><p>Galaretkę wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami Calvadosu, Jabłka pozbawić gniazd nasiennych ,pokroić w cieniutkie plasterki (wszerz) i natychmiast obtoczyć w galaretce, na chwilę w niej zostawić a następnie rozłożyć na cieście.</p><p>Piec ok 45 min.</p><p>Wyjąc z piekarnika</p><p></p><p>w małym rondelku rozpuścić 2 łyżki cukru. Dodać 100 g posiekanych orzechów i mieszając skarmelizować. </p><p>4 łyżki konfitury z borówek wymieszać i udekorować nią ciasto. Na koniec ciasto ozdobić orzechami w karmelu</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="marghe, post: 180751, member: 160"] (nie robiłam) - przepis z Soli i Pieprzu 125 g mąki orkisz. 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g orzechów laskowych + 80 g orzechów włoskich - zmielonych 1 jajko cynamon sól 80 g brązowego cukru 150 masła 100 g galaretki z pigwy sok z cytryny calvados 750 g jabłek (te na zdjęciu mają czerwoną skórkę ) 2 łyżki cukru 100 g orzechów włoskich konfitura z borówek mąkę i proszek przesiać, wymieszać z orzechami, wysypać na stół usypując kopczyk. Zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu i szczyptę soli, posypać brązowym cukrem. Wokół wgłębienia rozłożyć zimne masło pokrojone w płatki. Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki zawinięte w folię spoż. (45 min) Formę 24 cm natłuścić. Piekarnik rozgrzać do 180 st. formę wyłożyć ciastem razem z brzegami Galaretkę wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami Calvadosu, Jabłka pozbawić gniazd nasiennych ,pokroić w cieniutkie plasterki (wszerz) i natychmiast obtoczyć w galaretce, na chwilę w niej zostawić a następnie rozłożyć na cieście. Piec ok 45 min. Wyjąc z piekarnika w małym rondelku rozpuścić 2 łyżki cukru. Dodać 100 g posiekanych orzechów i mieszając skarmelizować. 4 łyżki konfitury z borówek wymieszać i udekorować nią ciasto. Na koniec ciasto ozdobić orzechami w karmelu [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek z jabłkami z mąką orkiszową
Top
Bottom