Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Placek z kapustą wersja qd
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1546679" data-attributes="member: 692"><p>Farsz:</p><p>1-2 główki młodej kapusty lub &#189; główki kapusty cukrowej lub ok. 1 kg kapusty kiszonej</p><p>2 cebule ( opcjonalnie)</p><p>100g tłuszczu ( smalec, smalec gęsi, olej, masło topione)</p><p>parę suszonych grzybów ( opcjonalnie)</p><p>3 jajka ugotowane na twardo ( opcjonalnie)</p><p>sól, pieprz do smaku ( polecam ziołowy)</p><p>2-3 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>500 g mąki pszennej</p><p>125 g tłuszczu ( smalec lub Planta – nie masło i nie margaryna)</p><p>50 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru do drożdży</p><p>250 g mleka</p><p>1 łyżeczka soli z górką</p><p>skórka otarta z pół cytryny lub zapach cytrynowy do ciasta</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Zależnie od sezonu różne jest nadzienie. W maju - czerwcu z młodej kapusty, potem z cukrowej, a potem potem z kiszonej. </p><p> Kapustę trzeba ugotować ( młodą udusić), odlać wodę, podsmażyć na patelni dodając tłuszczu ( masło do młodej kapusty, olej lub smalec do cukrowej i kiszonej), soli i pieprzu, najlepiej ziołowego. Teraz można dodać posiekana dość grubo cebulę, namoczone grzyby suszone, ale nie jest to obowiązkowe. I dalej podsmażać, płyn z kapusty powinien wyparować. Kapusta ma być w wyraźnych kawałkach, nie paciaja. I teraz UWAGA!!! Tajna przyprawa do kapusty: jak się ją podsmaża, to pozwolić leciutko się jej przypalić, ale tak ciut ciut ( cały czas mieszając). Można słodką kapustę lekko zakwasić jabłkiem albo sokiem z cytryny, to według uznania. I już. Najlepiej farsz przygotować poprzedniego dnia i tuż przed nałożeniem zimny wymieszać z mąką ziemniaczaną.</p><p>Drożdże rozetrzeć z cukrem i paroma łyżkami mleka, odstawić do spienienia Mąkę rozetrzeć palcami z tłuszczem, dodać sól i skórkę cytrynową, a następnie uformować wulkan, wlać mleko i spienione drożdże. Ciasto miesi się jak zwykłe kruche. Nie trzeba czekać aż wyrośnie. Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować, wykleić formę, włożyć kapustę i w wersji bogatszej położyć ćwiartki jajek ugotowanych na twardo - przykryć drugą połową ciasta. Mocno skleić brzegi, posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka. </p><p>Piec 40-45 min w temperaturze 200 stopni C.</p><p>Podawać można na ciepło i na zimno, można podgrzewać. Świetnie smakuje z barszczem czerwonym w filiżance.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1546679, member: 692"] Farsz: 1-2 główki młodej kapusty lub ½ główki kapusty cukrowej lub ok. 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule ( opcjonalnie) 100g tłuszczu ( smalec, smalec gęsi, olej, masło topione) parę suszonych grzybów ( opcjonalnie) 3 jajka ugotowane na twardo ( opcjonalnie) sól, pieprz do smaku ( polecam ziołowy) 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto: 500 g mąki pszennej 125 g tłuszczu ( smalec lub Planta – nie masło i nie margaryna) 50 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru do drożdży 250 g mleka 1 łyżeczka soli z górką skórka otarta z pół cytryny lub zapach cytrynowy do ciasta Wykonanie: Zależnie od sezonu różne jest nadzienie. W maju - czerwcu z młodej kapusty, potem z cukrowej, a potem potem z kiszonej. Kapustę trzeba ugotować ( młodą udusić), odlać wodę, podsmażyć na patelni dodając tłuszczu ( masło do młodej kapusty, olej lub smalec do cukrowej i kiszonej), soli i pieprzu, najlepiej ziołowego. Teraz można dodać posiekana dość grubo cebulę, namoczone grzyby suszone, ale nie jest to obowiązkowe. I dalej podsmażać, płyn z kapusty powinien wyparować. Kapusta ma być w wyraźnych kawałkach, nie paciaja. I teraz UWAGA!!! Tajna przyprawa do kapusty: jak się ją podsmaża, to pozwolić leciutko się jej przypalić, ale tak ciut ciut ( cały czas mieszając). Można słodką kapustę lekko zakwasić jabłkiem albo sokiem z cytryny, to według uznania. I już. Najlepiej farsz przygotować poprzedniego dnia i tuż przed nałożeniem zimny wymieszać z mąką ziemniaczaną. Drożdże rozetrzeć z cukrem i paroma łyżkami mleka, odstawić do spienienia Mąkę rozetrzeć palcami z tłuszczem, dodać sól i skórkę cytrynową, a następnie uformować wulkan, wlać mleko i spienione drożdże. Ciasto miesi się jak zwykłe kruche. Nie trzeba czekać aż wyrośnie. Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować, wykleić formę, włożyć kapustę i w wersji bogatszej położyć ćwiartki jajek ugotowanych na twardo - przykryć drugą połową ciasta. Mocno skleić brzegi, posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka. Piec 40-45 min w temperaturze 200 stopni C. Podawać można na ciepło i na zimno, można podgrzewać. Świetnie smakuje z barszczem czerwonym w filiżance. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Placek z kapustą wersja qd
Top
Bottom