Placek z kulkami

Limonka

Member
Wrz 20, 2004
1,074
0
0
Placek z kulkami

Nie należy do najlżejszych, ale za to jakie pyszne. Smalec nadaje specyficzną kruchość ciastu i niepowtarzalny smak.

składniki
ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
3 płaskie łyżki smalcu (nie wolno go pominąć, bo nadaje ciasto specyficzną kruchość)
6 łyżek cukru
1 szklanka cukru (do białek)
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
olejek rumowy
dżem wiśniowy
polewa
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
1/2 kostki margaryny

Sposób przygotowania
Mąkę, żółtka, margarynę, smalec, cukier, proszek do pieczenia, olejek zagnieść. Podzielić ciasto na 3 części, jedną zrobić kakaową. Białka ubić ze szklanką cukru.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na spodzie położyć porcję ciasta białego. Na to kulki(wielkości orzecha laskowego)ciasta brązowego,na to dżem,potem piana z białek i cukru, następnie kulki białego ciasta.Piec ok. 1 godziny.Wyjąć z piekarnika, chwilę odczekać, polać polewą.Polewę przygotowujemy w ten sposób ,że wszystkie jej składniki rozpuszczamy na ogniu.

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Czy to wychodzi takie dosyc suche kruche ciasto? Gdzieś widziałam podobny przepis tylko cos do tych kulek sie wkłądało (moze rodzynki) i na wierzchu był krem i chyba galaretka... MOze ktos już zna te wersje?

Limonka

Member
Wrz 20, 2004
1,074
0
0
Tak Iquano, ciasto jest właśnie takie. Przepis ma co najmniej 25 lat, więc mogą być nowsze jego wersje.

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Zrobiłam stygnie na balkonie bo juz się nie moge doczekac. Ciekawe co to bedzie za cudaczek bo jeszcze nic podobnego nie wyczyniałam :mrgreen:
Ciasto miało troche dziwaczną konsystencje ale moze tka ma być. Trudno jest domieszać kakao do gotowego kruchego.. musze jakąs metode wymyslec albo co.. Na razie rozpłaszczyłam, posypałam kakao i zwinełam a potem zagniotłam troche.

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Własnie zajadamy. Nie jest to ciasto w moim guście ale rodzince smakuje

Czy ta pianka ma się zamienic w beze czy zostac w formie pianki?

Limonka

Member
Wrz 20, 2004
1,074
0
0
Iquano, w bezę się raczej to nie zamieni. Jeśli chodzi o smak ciasta, to po upieczeniu raczej jest średnie, natomiast na drugi dzień zdecydowanie zyskuje na smaku..
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy