- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Przepisów na forum jest wiele na podobne ciasta, ale ja zwykle robię na oko takie szybkie placki a mniej więcej wygląda to tak:
5 dużych jajek
35 dag cukru
30 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
owoce różne sezonowe ( najbardziej lubię jak jest po trochu wszystkiego ( wiśnie, jabłka, gruszki, brzoskwinie albo morele)
jajka utrzeć z cukrem na puch, dosypywać mąkę ( obie mąki+ proszek) stale ubijając masę jajeczną, na koniec wlać olej. Wymieszać ciasto z owocami, lub wylać na blachę ( ja wykładam blachę -25x35 cm -papierem do pieczenia) i dopiero później powtykać w ciasto owoce.
Piec ok 40 minut w temp. 180 st. ( czas i temp. dostosować do swojego piekarnika)- najlepiej sprawdzić patyczkiem czy gotowe.
na zdjęciu ciasto z wiśniami, morelami i jabłkami:

5 dużych jajek
35 dag cukru
30 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
owoce różne sezonowe ( najbardziej lubię jak jest po trochu wszystkiego ( wiśnie, jabłka, gruszki, brzoskwinie albo morele)
jajka utrzeć z cukrem na puch, dosypywać mąkę ( obie mąki+ proszek) stale ubijając masę jajeczną, na koniec wlać olej. Wymieszać ciasto z owocami, lub wylać na blachę ( ja wykładam blachę -25x35 cm -papierem do pieczenia) i dopiero później powtykać w ciasto owoce.
Piec ok 40 minut w temp. 180 st. ( czas i temp. dostosować do swojego piekarnika)- najlepiej sprawdzić patyczkiem czy gotowe.
na zdjęciu ciasto z wiśniami, morelami i jabłkami: