Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek z pierników
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="natalia" data-source="post: 210922" data-attributes="member: 901"><p>Bardzo inne i baaaaardzo smaczne! Ciasto- 10 jajek, 1 szkl cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki krupczatki, 2 łyżeczki proszku do piecz., 2 szkl pierników (pierniki muszą być lukrowane,nie mogą być w polewie ani z nadzieniem(!) .Należy je zetrzeć na tarce i zostawić na 5-7 dni aby wyschły, w ten sposób powstaje nam taka jakby ''mąka"). Białka ubić na sztywno,dodać oba cukry,dodawać po jednym żółtku.Na koniec dać mąkę i starte pierniki oraz proszek.Delikatnie wymieszać i upiec ( ok 40min w 180 c. Krem- kostka masła, 1 szkl cukru pudru, 1/2l mleka, 2 łyżki mąki, 1 łyżka mąki ziemniacz,łyżeczka soku z cytryny.Z mleka i obu mąk ugotować budyń,ostudzić.Utrzeć masło z cukrem,budyniem i sokiem cytryn.Można użyć gotowego kremu karpatkowego. Ciasto przekroić na pół.Na jeden placek dać krem,na nim poukładać obok siebie biszkopty i zalać dowolną lekko stężałą galaretką(rozpuścić w mniejszej ilości wody).Przykryć drugim plackiem i polać polewą.Ciacho jest super,przypomina tort.Przepis na dużą tortownicę,będzie piękny wysoki.Polecam bo wielokrotnie wypróbowany,jest mięciutki,po prostu musicie spróbować! Przepis pochodzi z Ciast na stół.Gwarantuję ,że pyszne!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="natalia, post: 210922, member: 901"] Bardzo inne i baaaaardzo smaczne! Ciasto- 10 jajek, 1 szkl cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki krupczatki, 2 łyżeczki proszku do piecz., 2 szkl pierników (pierniki muszą być lukrowane,nie mogą być w polewie ani z nadzieniem(!) .Należy je zetrzeć na tarce i zostawić na 5-7 dni aby wyschły, w ten sposób powstaje nam taka jakby ''mąka"). Białka ubić na sztywno,dodać oba cukry,dodawać po jednym żółtku.Na koniec dać mąkę i starte pierniki oraz proszek.Delikatnie wymieszać i upiec ( ok 40min w 180 c. Krem- kostka masła, 1 szkl cukru pudru, 1/2l mleka, 2 łyżki mąki, 1 łyżka mąki ziemniacz,łyżeczka soku z cytryny.Z mleka i obu mąk ugotować budyń,ostudzić.Utrzeć masło z cukrem,budyniem i sokiem cytryn.Można użyć gotowego kremu karpatkowego. Ciasto przekroić na pół.Na jeden placek dać krem,na nim poukładać obok siebie biszkopty i zalać dowolną lekko stężałą galaretką(rozpuścić w mniejszej ilości wody).Przykryć drugim plackiem i polać polewą.Ciacho jest super,przypomina tort.Przepis na dużą tortownicę,będzie piękny wysoki.Polecam bo wielokrotnie wypróbowany,jest mięciutki,po prostu musicie spróbować! Przepis pochodzi z Ciast na stół.Gwarantuję ,że pyszne! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek z pierników
Top
Bottom