Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek z rabarbarem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mariaanna" data-source="post: 698509" data-attributes="member: 8029"><p>Proporcje na tortownicę o średnicy 24cm(lub mniejszą)</p><p></p><p>-25dag mąki</p><p>-1łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>-10dag masła</p><p>-2żółtka</p><p>-10dag cukru pudru</p><p>-60dag rabarbaru</p><p>-15dag cukru kryształu</p><p>-2łyżki słodkiej bułki tartej</p><p>-cukier puder do posypania ciasta</p><p></p><p>Mąkę przesiać z proszkiem,dodać tłuszcz i razem posiekać nożem.Następnie dodać żółtka oraz cukier puder, szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.Jedną częścią ciasta wylepić wysmarowaną tłuszczem tortownicę,</p><p>wstawić do nagrzanego piekarnika(ok.180st.C) i upiec na jasno-złoty kolor.</p><p>Rabarbar opłukać, obrać ze skórki, pokroić w kawałki, posypać cukrem(10dag) i podgrzewać na małym ogniu, aż puści sok.</p><p>Następnie rabarbar odsączyć na sicie, ułożyć na podpieczonym spodzie i posypać pozostałym cukrem i bułką tartą.Przykryć drugą połową ciasta.Ponownie włożyć do piekarnika o temperaturze 180st.C i upiec.Gorący po-</p><p>sypać cukrem pudrem.</p><p></p><p>Przepis pochodzi z broszurki&quot;Ciasta na stół&quot;</p><p></p><p>Moje uwagi:zmniejszyłam ilość cukru.</p><p>Można dać trochę więcej rabarbaru- uważać żeby go nie rozgotować</p><p>Wierzchnią warstwę ciasta można pokruszyć i lekko przycisnąć</p><p>Ciasto wychodzi niskie.</p><p>Następnym razem zrobię z podwójnej porcji.</p><p>Polecam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mariaanna, post: 698509, member: 8029"] Proporcje na tortownicę o średnicy 24cm(lub mniejszą) -25dag mąki -1łyżeczka proszku do pieczenia -10dag masła -2żółtka -10dag cukru pudru -60dag rabarbaru -15dag cukru kryształu -2łyżki słodkiej bułki tartej -cukier puder do posypania ciasta Mąkę przesiać z proszkiem,dodać tłuszcz i razem posiekać nożem.Następnie dodać żółtka oraz cukier puder, szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.Jedną częścią ciasta wylepić wysmarowaną tłuszczem tortownicę, wstawić do nagrzanego piekarnika(ok.180st.C) i upiec na jasno-złoty kolor. Rabarbar opłukać, obrać ze skórki, pokroić w kawałki, posypać cukrem(10dag) i podgrzewać na małym ogniu, aż puści sok. Następnie rabarbar odsączyć na sicie, ułożyć na podpieczonym spodzie i posypać pozostałym cukrem i bułką tartą.Przykryć drugą połową ciasta.Ponownie włożyć do piekarnika o temperaturze 180st.C i upiec.Gorący po- sypać cukrem pudrem. Przepis pochodzi z broszurki"Ciasta na stół" Moje uwagi:zmniejszyłam ilość cukru. Można dać trochę więcej rabarbaru- uważać żeby go nie rozgotować Wierzchnią warstwę ciasta można pokruszyć i lekko przycisnąć Ciasto wychodzi niskie. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji. Polecam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek z rabarbarem
Top
Bottom