Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek z wiśniami, jabłkami i makiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="anni" data-source="post: 1104117" data-attributes="member: 17357"><p>[ATTACH=full]62093[/ATTACH]</p><p></p><p>Ciasto:</p><p></p><p>250 masła/margaryny</p><p>1 szklanka mąki + mąka do zagniecenia miękkiego, lekkiego ciasta&</p><p>2 jajka</p><p>3 żółtka</p><p>4 łyżki śmietany</p><p>0,5 paczki proszku do pieczenia (paczka 15 gram)</p><p></p><p>Masło utrzeć z mąką, dodać pozostałe produkty i zagnieść ciasto, dodając jeszcze stopniowo mąkę. Ciasto podzielić na 6 równych części/</p><p></p><p>1. Rozwałkować ciasto i ułożyć na nim nadzienie: </p><p>6 dużych jabłek pokroić cienko i wymieszać z 1 opakowanie galaretki (galaretka 90g), najlepiej w żółtym kolorze (morelowa może być). Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość pierwszej i ułożyć na jabłka. Brzegi ciast zacinąć razem</p><p></p><p>2. Rozwałkować trzecią część ciasta i ułożyć na niej nadzienie makowe:</p><p></p><p>1 szklankę maku umyć, zalać wrzątkiem, odcedzić i utrzeć z 1/2 szklanki cukru . Ubić 3 białka na na pianę i ostrożnie wymieszać z makiem.</p><p>Czwartą część ciasta rozwałkować i ułożyć na masie makowej, brzegi ciast zacisnąć razem.</p><p></p><p>3. Rozwałkować piątą część ciasta i ułożyć na niej wiśnie konserwowe, odcedzone z soku. Na wiśnie ułożyć rozwałkowaną , szóstą część ciasta, zaciskając brzegi.</p><p></p><p>Pieczemy oddzielnie każdy z trzech zestawów/blatów ciasta , w temperaturze 180-190 stopni, przez około pół godziny każdy.</p><p></p><p>Krem: </p><p></p><p>1 szklanka śmietany</p><p>1 szklanka cukru</p><p>1 opakowanie galaretki wiśniowej(90 gram)</p><p></p><p>Śmietanę wymieszać z cukrem w rondelku i zagotować na malutkim ogniu, Jak się zagotuje, wsypać galaretkę i gotować około 15 minut, często mieszając. Wystudzić</p><p></p><p>Wystudzoną masę utrzeć z 300 g masła. </p><p>Kremem przełożyć upieczone blaty ciasta. Ciasto odstawić na kilka godzin.</p><p></p><p>Ciasto pieczemy bez formy. Rozwałkowujemy na jednakowej wielkości prostokąty lub kwadraty i na papierze do wypieków, wstawiamy do piekarnika i pieczemy</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="anni, post: 1104117, member: 17357"] [ATTACH=full]62093[/ATTACH] Ciasto: 250 masła/margaryny 1 szklanka mąki + mąka do zagniecenia miękkiego, lekkiego ciasta& 2 jajka 3 żółtka 4 łyżki śmietany 0,5 paczki proszku do pieczenia (paczka 15 gram) Masło utrzeć z mąką, dodać pozostałe produkty i zagnieść ciasto, dodając jeszcze stopniowo mąkę. Ciasto podzielić na 6 równych części/ 1. Rozwałkować ciasto i ułożyć na nim nadzienie: 6 dużych jabłek pokroić cienko i wymieszać z 1 opakowanie galaretki (galaretka 90g), najlepiej w żółtym kolorze (morelowa może być). Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość pierwszej i ułożyć na jabłka. Brzegi ciast zacinąć razem 2. Rozwałkować trzecią część ciasta i ułożyć na niej nadzienie makowe: 1 szklankę maku umyć, zalać wrzątkiem, odcedzić i utrzeć z 1/2 szklanki cukru . Ubić 3 białka na na pianę i ostrożnie wymieszać z makiem. Czwartą część ciasta rozwałkować i ułożyć na masie makowej, brzegi ciast zacisnąć razem. 3. Rozwałkować piątą część ciasta i ułożyć na niej wiśnie konserwowe, odcedzone z soku. Na wiśnie ułożyć rozwałkowaną , szóstą część ciasta, zaciskając brzegi. Pieczemy oddzielnie każdy z trzech zestawów/blatów ciasta , w temperaturze 180-190 stopni, przez około pół godziny każdy. Krem: 1 szklanka śmietany 1 szklanka cukru 1 opakowanie galaretki wiśniowej(90 gram) Śmietanę wymieszać z cukrem w rondelku i zagotować na malutkim ogniu, Jak się zagotuje, wsypać galaretkę i gotować około 15 minut, często mieszając. Wystudzić Wystudzoną masę utrzeć z 300 g masła. Kremem przełożyć upieczone blaty ciasta. Ciasto odstawić na kilka godzin. Ciasto pieczemy bez formy. Rozwałkowujemy na jednakowej wielkości prostokąty lub kwadraty i na papierze do wypieków, wstawiamy do piekarnika i pieczemy [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek z wiśniami, jabłkami i makiem
Top
Bottom