Placek z ziemniaków po francusku

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Kiedy młodych ziemniaków jeszcze nie ma, możemy ze starych ziemniaków robić placki, krokiety, zapiekanki itp. Dzisiaj placek z książki "Przekąski zimne i gorące" Barbary Bytnerowicz. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
75 dkg ziemniaków
4 dkg masła lub margaryny
1,5 łyżki śmietanki
1 łyżka mąki
10 dkg boczku wędzonego
4 dkg sera tartego (wzięłam grojer)
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
maslo i mąka do formy

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę lub praskę. Następnie mieszamy je z masłem, śmietanką, mąką, solą i pieprzem. Ogniotrwalą formę (najlepiej płaską) smarujemy masłem, wysypujemy mąką i rozsmarowujemy na niej masę ziemniaczaną warstwą na 1 cm grubą. Nakłuwamy dość gęsto widelcem, posypujemy pokrojonym w paseczki boczkiem, tartym serem, skrapiamy śmietaną i zapiekamy w gorącym (200st.) piekarniku przez 10 minut. Podajemy z dużą porcję zielonej sałaty lub dowolnie wybranej surówki
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy