Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Placek z ziemniaków po francusku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 968316" data-attributes="member: 10341"><p>Kiedy młodych ziemniaków jeszcze nie ma, możemy ze starych ziemniaków robić placki, krokiety, zapiekanki itp. Dzisiaj placek z książki &quot;Przekąski zimne i gorące&quot; Barbary Bytnerowicz. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>75 dkg ziemniaków</p><p>4 dkg masła lub margaryny</p><p>1,5 łyżki śmietanki</p><p>1 łyżka mąki</p><p>10 dkg boczku wędzonego</p><p>4 dkg sera tartego (wzięłam grojer)</p><p>2 łyżki śmietany</p><p>sól, pieprz</p><p>maslo i mąka do formy</p><p></p><p>Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę lub praskę. Następnie mieszamy je z masłem, śmietanką, mąką, solą i pieprzem. Ogniotrwalą formę (najlepiej płaską) smarujemy masłem, wysypujemy mąką i rozsmarowujemy na niej masę ziemniaczaną warstwą na 1 cm grubą. Nakłuwamy dość gęsto widelcem, posypujemy pokrojonym w paseczki boczkiem, tartym serem, skrapiamy śmietaną i zapiekamy w gorącym (200st.) piekarniku przez 10 minut. Podajemy z dużą porcję zielonej sałaty lub dowolnie wybranej surówki</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 968316, member: 10341"] Kiedy młodych ziemniaków jeszcze nie ma, możemy ze starych ziemniaków robić placki, krokiety, zapiekanki itp. Dzisiaj placek z książki "Przekąski zimne i gorące" Barbary Bytnerowicz. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]75 dkg ziemniaków 4 dkg masła lub margaryny 1,5 łyżki śmietanki 1 łyżka mąki 10 dkg boczku wędzonego 4 dkg sera tartego (wzięłam grojer) 2 łyżki śmietany sól, pieprz maslo i mąka do formy Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę lub praskę. Następnie mieszamy je z masłem, śmietanką, mąką, solą i pieprzem. Ogniotrwalą formę (najlepiej płaską) smarujemy masłem, wysypujemy mąką i rozsmarowujemy na niej masę ziemniaczaną warstwą na 1 cm grubą. Nakłuwamy dość gęsto widelcem, posypujemy pokrojonym w paseczki boczkiem, tartym serem, skrapiamy śmietaną i zapiekamy w gorącym (200st.) piekarniku przez 10 minut. Podajemy z dużą porcję zielonej sałaty lub dowolnie wybranej surówki [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Placek z ziemniaków po francusku
Top
Bottom