Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Placek zbójnicki*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Paulinka" data-source="post: 115457" data-attributes="member: 65"><p>Przepis z książki &quot;Całuski pani Darling&quot; M. Musierowicz</p><p></p><p><strong>Placek zbójnicki</strong></p><p></p><p>Złocisty i chrupiący placek kartoflany.</p><p></p><p>składniki</p><p>10 dużych kartofli</p><p>2 jajka</p><p>4 łyżki mąki</p><p>50 g szynki</p><p>1/5 kostki (50 g) smalcu</p><p>1 duża cebula</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>150 g żółtego sera (najlepszy oscypek lub ostatecznie ser wędzony)</p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Cebulę posiekac drobniutko, szynkę pokroić na kawałeczki i przyrumienić na patelni, czosnek rozetrzeć z solą. Kartofle obrać i zetrzeć na tarce. Do masy dodać mąkę, cebulę, szynkę, smalec i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i wbić jajka. Masę wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę i posypać startym oscypkiem. Piec w temp. 125 st. ok. 40 min, aż do zrumienienia się powierzchni placka. Po upieczeinu pokroić w kwadraty.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Paulinka, post: 115457, member: 65"] Przepis z książki "Całuski pani Darling" M. Musierowicz [B]Placek zbójnicki[/B] Złocisty i chrupiący placek kartoflany. składniki 10 dużych kartofli 2 jajka 4 łyżki mąki 50 g szynki 1/5 kostki (50 g) smalcu 1 duża cebula 1/2 łyżeczki soli 1 ząbek czosnku 150 g żółtego sera (najlepszy oscypek lub ostatecznie ser wędzony) sposób przygotowania Cebulę posiekac drobniutko, szynkę pokroić na kawałeczki i przyrumienić na patelni, czosnek rozetrzeć z solą. Kartofle obrać i zetrzeć na tarce. Do masy dodać mąkę, cebulę, szynkę, smalec i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i wbić jajka. Masę wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę i posypać startym oscypkiem. Piec w temp. 125 st. ok. 40 min, aż do zrumienienia się powierzchni placka. Po upieczeinu pokroić w kwadraty. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Placek zbójnicki*
Top
Bottom