Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek ze śliwkami mojej babci
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Arabeska" data-source="post: 739417" data-attributes="member: 1438"><p>[ATTACH=full]31101[/ATTACH]</p><p></p><p>Ciasto mojej babci jest <strong>r e w e l a c y j n e</strong> </p><p>Szczerze mówiąc to mój ideał placka ze śliwkami. Lekko wilgotny, idealnie słodki. Do tego kwaskowate śliwki.</p><p>Jedyne utrudnienie - trzeba mieć prodiż.</p><p></p><p><span style="color: #8B0000">1/2 kostki masła</span></p><p><span style="color: #8B0000">1/2 szk cukru</span></p><p><span style="color: #8B0000">3 całe jajka</span></p><p><span style="color: #8B0000">1 i pół szk mąki </span></p><p><span style="color: #8B0000">1 kopiasta łyżka mąki kartoflanej</span></p><p><span style="color: #8B0000">łyżeczka proszku do pieczenia</span></p><p><span style="color: #8B0000"></span></p><p><span style="color: #8B0000">śliwki (ok 15 szt.) </span></p><p></p><p>Z umytych śliwek usuwamy pestki. Śliwki kroimy na ćwiartki. Odkładamy na chwilę na bok.</p><p></p><p>Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy jajka, a na koniec mąkę (oba rodzaje) dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia. </p><p>Ciasto przekładamy do prodiża (u babci zawsze wysypany bułką tartą). Na wierzch ciasta układamy ćwiartki śliwek. </p><p>Pieczemy ok. godziny do uzyskania pięknego koloru. Śliwki podczas pieczenia lekko zapadną się tworząc w cieście ciekawe pagórki.</p><p>Ciasto nie jest wysokie. Najlepsze na drugi dzień po upieczeniu.</p><p></p><p>Ciepło zachęcam do wypróbowania przepisu, bo sezon śliwkowy zaraz się skończy.</p><p></p><p>[ATTACH=full]31102[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Arabeska, post: 739417, member: 1438"] [ATTACH=full]31101[/ATTACH] Ciasto mojej babci jest [B]r e w e l a c y j n e[/B] Szczerze mówiąc to mój ideał placka ze śliwkami. Lekko wilgotny, idealnie słodki. Do tego kwaskowate śliwki. Jedyne utrudnienie - trzeba mieć prodiż. [COLOR=#8B0000]1/2 kostki masła 1/2 szk cukru 3 całe jajka 1 i pół szk mąki 1 kopiasta łyżka mąki kartoflanej łyżeczka proszku do pieczenia śliwki (ok 15 szt.) [/COLOR] Z umytych śliwek usuwamy pestki. Śliwki kroimy na ćwiartki. Odkładamy na chwilę na bok. Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy jajka, a na koniec mąkę (oba rodzaje) dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do prodiża (u babci zawsze wysypany bułką tartą). Na wierzch ciasta układamy ćwiartki śliwek. Pieczemy ok. godziny do uzyskania pięknego koloru. Śliwki podczas pieczenia lekko zapadną się tworząc w cieście ciekawe pagórki. Ciasto nie jest wysokie. Najlepsze na drugi dzień po upieczeniu. Ciepło zachęcam do wypróbowania przepisu, bo sezon śliwkowy zaraz się skończy. [ATTACH=full]31102[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek ze śliwkami mojej babci
Top
Bottom