Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placek ziemniaczany z grzybami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1469613" data-attributes="member: 10341"><p>Przygotowanie tego dania poprzedził telefon, że moje przyjaciółki jadą do mnie z koszem leśnych grzybów, a ja mam wyszukać jakieś mało znane danie. Padł na mnie blady strach, bo na grzybach się nie znam (oprócz kurek), a i w tę znajomość moich przyjaciółek nie bardzo wierzyłam. Odpowiadający mi przepis znalazłam w ulubionych przeze mnie &quot;Smakach i aromatach&quot;. Ale czas przejść do gotowania. Podaję składniki dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>-</strong> 1 kg ziemniaków</p><p>- 3 jajka</p><p>- 5 dkg masła</p><p>- szczypta gałki muszkatołowej</p><p>- 3 łyżki tartej bułki</p><p>- sól, pieprz</p><p></p><p><strong>Nadzienie</strong></p><p><strong></strong>- 50 dkg grzybów (pieczarki, kurki lub inne leśne grzyby - ja miałam leśne)</p><p>- 2 średnie cebule</p><p>- 1 mała cukinia</p><p>- 2,5 dkg sera (edamski, gouda) - ja wzięłam 5 dkg goudy</p><p>- 1 zielona papryka - wzięłam czerwoną</p><p>- 5 dkg masła</p><p>- 1 łyżka soku cytrynowego</p><p>- 2 liście laurowe</p><p>- sól, pieprz</p><p>- gałka muszkatołowa</p><p></p><p>Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Grzyby czścimy dokładnie. Paprykę, cukinię, grzyby i cebulę kroimy na niezbyt małe kawałki.Na patelni rozgrzewamy 5 dkg masła, wrzucamy grzyby, a gdy odparuje z nich sok, dodajemy warzywa i smażymy na średnim ogniu przez 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem cytrynowym (radzę spróbować, żeby nie przedobrzyć). Teraz wrzucamy liście laurowe i ser pokrojony w kostkę. Patelnię odstawiamy na bok.</p><p>Odcedzone ziemniaki ubijamy tłuczkiem, dodając masło i 2 żółtka. Widelcem ubijamy ze szczyptą soli 2 białka i dodajemy je do puree ziemniaczanego.</p><p>Cztery kokilki lub jedno większe naczynie (ja wzięłam żeliwną rynkę o wymiarach 20 x 15 cm - nie jest to do ścisłego naśladowania, tylko dane orientacyjne) smarujemy masłem i oprószamy tartą bułką. Wykładamy do tych naczyń lub naczynia puree ziemniaczane i wypukłą stroną łyżki formujemy wgłęnienia (w małych) lub wgłębienie (w większym). Widelcem ubijamy ostatnie jajko i smarujemy nim przgotowane naczynie lub naczynia. W to wgłębienie wkładamy gulasz grzybowy, a brzegi posypujemy tartą bułką.</p><p>Wsuwamy naczynie do nagrzanego do 190 st. piekarnika i zapiekamy 25 minut.</p><p>Ponieważ nic nie było surowe, ten czas uważam za wystarczający.</p><p>W przepisie zalecają podanie do tego placka zielonej sałaty, ogórków i pomidorów. </p><p>Może wstyd się przyznać, ale ja zjadłam bez dodatków i bardzo mi smakowało.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1469613, member: 10341"] Przygotowanie tego dania poprzedził telefon, że moje przyjaciółki jadą do mnie z koszem leśnych grzybów, a ja mam wyszukać jakieś mało znane danie. Padł na mnie blady strach, bo na grzybach się nie znam (oprócz kurek), a i w tę znajomość moich przyjaciółek nie bardzo wierzyłam. Odpowiadający mi przepis znalazłam w ulubionych przeze mnie "Smakach i aromatach". Ale czas przejść do gotowania. Podaję składniki dla 4 osób. [B]Składniki -[/B] 1 kg ziemniaków - 3 jajka - 5 dkg masła - szczypta gałki muszkatołowej - 3 łyżki tartej bułki - sól, pieprz [B]Nadzienie [/B]- 50 dkg grzybów (pieczarki, kurki lub inne leśne grzyby - ja miałam leśne) - 2 średnie cebule - 1 mała cukinia - 2,5 dkg sera (edamski, gouda) - ja wzięłam 5 dkg goudy - 1 zielona papryka - wzięłam czerwoną - 5 dkg masła - 1 łyżka soku cytrynowego - 2 liście laurowe - sól, pieprz - gałka muszkatołowa Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Grzyby czścimy dokładnie. Paprykę, cukinię, grzyby i cebulę kroimy na niezbyt małe kawałki.Na patelni rozgrzewamy 5 dkg masła, wrzucamy grzyby, a gdy odparuje z nich sok, dodajemy warzywa i smażymy na średnim ogniu przez 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem cytrynowym (radzę spróbować, żeby nie przedobrzyć). Teraz wrzucamy liście laurowe i ser pokrojony w kostkę. Patelnię odstawiamy na bok. Odcedzone ziemniaki ubijamy tłuczkiem, dodając masło i 2 żółtka. Widelcem ubijamy ze szczyptą soli 2 białka i dodajemy je do puree ziemniaczanego. Cztery kokilki lub jedno większe naczynie (ja wzięłam żeliwną rynkę o wymiarach 20 x 15 cm - nie jest to do ścisłego naśladowania, tylko dane orientacyjne) smarujemy masłem i oprószamy tartą bułką. Wykładamy do tych naczyń lub naczynia puree ziemniaczane i wypukłą stroną łyżki formujemy wgłęnienia (w małych) lub wgłębienie (w większym). Widelcem ubijamy ostatnie jajko i smarujemy nim przgotowane naczynie lub naczynia. W to wgłębienie wkładamy gulasz grzybowy, a brzegi posypujemy tartą bułką. Wsuwamy naczynie do nagrzanego do 190 st. piekarnika i zapiekamy 25 minut. Ponieważ nic nie było surowe, ten czas uważam za wystarczający. W przepisie zalecają podanie do tego placka zielonej sałaty, ogórków i pomidorów. Może wstyd się przyznać, ale ja zjadłam bez dodatków i bardzo mi smakowało. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placek ziemniaczany z grzybami*
Top
Bottom