Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Placek ziemniaczany zapiekany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="akata" data-source="post: 689836" data-attributes="member: 988"><p>Przepraszam na wstępie, jeśli wstawiłam to danie w niewłaściwym miejscu. Przepraszam także tych, którzy odnajdą w nim wyroby własne, które skopiowałam. To mój pierwszy przepis na cinie.</p><p>Żywię nadzieję, iż początkującym szczęście sprzyja.</p><p></p><p>Historia:</p><p>3/4 takiego placka zjadłam w hotelu podczas zeszłotygodniowej wyprawy do stolicy. </p><p>Występował w menu jako przystawka.</p><p></p><p>(porcja na 2 osoby - jedną dużą oraz jedną małą)</p><p></p><p>80 dag ziemniaków na placki</p><p>2 jajka</p><p>odrobina mąki</p><p></p><p>1 puszka pomidorów (miałam w całości, wygodniej będzie chyba użyć tych w kawałkach)</p><p>40 dag pieczarek</p><p>2 średnie cebule</p><p>1 czerwona papryka</p><p>ser żółty (ok. 10 dag)</p><p>chili, tymianek oraz oregano (każdemu wg potrzeb)</p><p></p><p>Ziemniaki trzemy na grubych oczkach, dodajemy jaja i mąkę. Wrzucamy na patelnię taką ilość masy, na jaką pozwala wymiar.</p><p>Smażymy do zrumienienia.</p><p></p><p>Pieczarki należy pokroić w plasterki lub półplasterki, paprykę w kostkę, cebulę wg uznania (ja kroiłam w półplasterki). Pieczarki przesmażyć, dodać cebulę, przesmażyć.</p><p>Przykryć i dusić do miękkości grzybów. </p><p></p><p>W momencie, kiedy grzyby zaczynają spełniać nasze oczekiwania dot. miękkości dorzucamy paprykę. Dusimy chwilę. Dodajemy przyprawy oraz pokrojone pomidory. Odstawiamy na &quot;małym ogniu&quot;.</p><p></p><p>W tym czasie trzemy ser.</p><p></p><p>Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni, wykładamy blachę papierem do pieczenia.</p><p>Na papier kładziemy usmażone placki.</p><p>Wykładamy na nie sos pieczarkowo - paprykowy, posypujemy serem.</p><p>Pieczemy do momentu, w którym ser się rozpuści (nie należy dopuścić do przypalenia).</p><p></p><p>Smacznego!</p><p></p><p>Uwagi własne:</p><p></p><p>W hotelu korzystali z półproduktów, ponieważ w ciągu 1/2 h nie mogliby stworzyć takiego dania.</p><p></p><p>Korzystali z gotowego sosu (tego, którym posmarowany został placek): był galaretowaty i smakował keczupem, jednak nie był to keczup.</p><p></p><p>Chyba bardziej lubię przystawki od dań głównych.</p><p></p><p>Dziękuję za uwagę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="akata, post: 689836, member: 988"] Przepraszam na wstępie, jeśli wstawiłam to danie w niewłaściwym miejscu. Przepraszam także tych, którzy odnajdą w nim wyroby własne, które skopiowałam. To mój pierwszy przepis na cinie. Żywię nadzieję, iż początkującym szczęście sprzyja. Historia: 3/4 takiego placka zjadłam w hotelu podczas zeszłotygodniowej wyprawy do stolicy. Występował w menu jako przystawka. (porcja na 2 osoby - jedną dużą oraz jedną małą) 80 dag ziemniaków na placki 2 jajka odrobina mąki 1 puszka pomidorów (miałam w całości, wygodniej będzie chyba użyć tych w kawałkach) 40 dag pieczarek 2 średnie cebule 1 czerwona papryka ser żółty (ok. 10 dag) chili, tymianek oraz oregano (każdemu wg potrzeb) Ziemniaki trzemy na grubych oczkach, dodajemy jaja i mąkę. Wrzucamy na patelnię taką ilość masy, na jaką pozwala wymiar. Smażymy do zrumienienia. Pieczarki należy pokroić w plasterki lub półplasterki, paprykę w kostkę, cebulę wg uznania (ja kroiłam w półplasterki). Pieczarki przesmażyć, dodać cebulę, przesmażyć. Przykryć i dusić do miękkości grzybów. W momencie, kiedy grzyby zaczynają spełniać nasze oczekiwania dot. miękkości dorzucamy paprykę. Dusimy chwilę. Dodajemy przyprawy oraz pokrojone pomidory. Odstawiamy na "małym ogniu". W tym czasie trzemy ser. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni, wykładamy blachę papierem do pieczenia. Na papier kładziemy usmażone placki. Wykładamy na nie sos pieczarkowo - paprykowy, posypujemy serem. Pieczemy do momentu, w którym ser się rozpuści (nie należy dopuścić do przypalenia). Smacznego! Uwagi własne: W hotelu korzystali z półproduktów, ponieważ w ciągu 1/2 h nie mogliby stworzyć takiego dania. Korzystali z gotowego sosu (tego, którym posmarowany został placek): był galaretowaty i smakował keczupem, jednak nie był to keczup. Chyba bardziej lubię przystawki od dań głównych. Dziękuję za uwagę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Placek ziemniaczany zapiekany
Top
Bottom