Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek żywiecki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="A.S." data-source="post: 439461" data-attributes="member: 2980"><p>Wczoraj przeszukujac stare kartony znalazlam moj domowy zeszyt z przepisami, a myslalam ze juz bezpowrotnie przepadl. </p><p>Placek zywiecki mojej babci robi furore w mojej rodzinie juz od pokolen, byl ulubionym mojego taty, i wielu innych osob. Najlepszy jest nastepnego dnia po upieczeniu. </p><p></p><p>Skladniki:</p><p></p><p>50 dkg maki pszennej</p><p>15 dkg cukru</p><p>7 dkg miodu</p><p>5 dkg masla</p><p>1 lyzeczka sody</p><p>0,5 szklanki mleka</p><p>1 cale jajko</p><p>(uwaga przestrzegac proporcji - jedyne ciasto w ktorym wazylismy skladniki)</p><p></p><p>Wyrobic i podzielic na 3 czesci.</p><p>Rozwalkowac cienko na 3 placki. Ciasto troche sie rwie, ale ja staram sie nie dodawac wiecej maki. Dobrze jest wlozyc do lodowki przed walkowaniem. Upiec kazdy placek na rumiano na papierze lub folii. My uzywalismy folii mniej wiecej formatu takiej prostokatnej blaszki. Ostroznie wyjac upieczone placki i ostudzic. Jak stygna to twardnieja. </p><p></p><p>Masa:</p><p>20 dkg masla</p><p>20 dkg cukru (tu mozna dac mniej)</p><p>3 zoltka</p><p>1 olejek rumowy</p><p>3 lyzki kaszy mannej suchej</p><p>mleko do ugotowania kaszy</p><p></p><p>Ugotowac kasze manna na gesto i ostudzic.</p><p>Maslo utrzec z cukrem, dosc dlugo ucierac, tak by nie czuc bylo cukru, dodawac po jednym zoltku. Ucierac. Stopniowo dodac po jednej lyzce ugotowanej kaszy. Na koniec dodac olejek rumowy.</p><p></p><p></p><p>Przelozyc placki masa, tzn. masa jest do srodka, ostatnia warstwa jest placek.Przykryc papierem lub folia. Obciazyc jakims grubym tomiskiem, swietnie sie nadaje encyklopedia powszechna. Odstawic w chlodne miejsce. Nastepnego dnia przed podaniem posypac cukrem pudrem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="A.S., post: 439461, member: 2980"] Wczoraj przeszukujac stare kartony znalazlam moj domowy zeszyt z przepisami, a myslalam ze juz bezpowrotnie przepadl. Placek zywiecki mojej babci robi furore w mojej rodzinie juz od pokolen, byl ulubionym mojego taty, i wielu innych osob. Najlepszy jest nastepnego dnia po upieczeniu. Skladniki: 50 dkg maki pszennej 15 dkg cukru 7 dkg miodu 5 dkg masla 1 lyzeczka sody 0,5 szklanki mleka 1 cale jajko (uwaga przestrzegac proporcji - jedyne ciasto w ktorym wazylismy skladniki) Wyrobic i podzielic na 3 czesci. Rozwalkowac cienko na 3 placki. Ciasto troche sie rwie, ale ja staram sie nie dodawac wiecej maki. Dobrze jest wlozyc do lodowki przed walkowaniem. Upiec kazdy placek na rumiano na papierze lub folii. My uzywalismy folii mniej wiecej formatu takiej prostokatnej blaszki. Ostroznie wyjac upieczone placki i ostudzic. Jak stygna to twardnieja. Masa: 20 dkg masla 20 dkg cukru (tu mozna dac mniej) 3 zoltka 1 olejek rumowy 3 lyzki kaszy mannej suchej mleko do ugotowania kaszy Ugotowac kasze manna na gesto i ostudzic. Maslo utrzec z cukrem, dosc dlugo ucierac, tak by nie czuc bylo cukru, dodawac po jednym zoltku. Ucierac. Stopniowo dodac po jednej lyzce ugotowanej kaszy. Na koniec dodac olejek rumowy. Przelozyc placki masa, tzn. masa jest do srodka, ostatnia warstwa jest placek.Przykryc papierem lub folia. Obciazyc jakims grubym tomiskiem, swietnie sie nadaje encyklopedia powszechna. Odstawic w chlodne miejsce. Nastepnego dnia przed podaniem posypac cukrem pudrem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Placek żywiecki
Top
Bottom