Placki czeskie- przepis podobny do ciepanego ale ciekawszy

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
zacznę od zdjęcia na zachęte:


plackiczeskie5yo.jpg


prezpis dostalam od mojej uczennicy Kamili. Skladniki ciasta:
1/2 szklanki cukru
60 dag mąki (mniej wiecej 2 szklanki)
2 jajka
4 lyzki miodu
20 dag masla (w polsce to kostka
icon_razz.gif
)
2 lyzeczki sody
Rozpuscic miod i maslo - ostudzic. Dodac pozostale skladniki i zagniesc ciasto (ja jak robilam to nie dalam calej mąki od razu tylko wrabialam do tej pory az konsystencja bedzie taka zeby sie dobrze walkowalo a nie bylo twarde. weszlo mi mniej trochę tej mąki). Podzielic na 3 czesci. Rozwalkowac, przenieść do foremki za pomocą walka i piec 10 minut kazdą czesc. (TO SIE NA PEWNO NIE ZWINIE W ROLADE!!!) piec na papierze!

masa:

1/2 litra mleka
1 szklanka cukru (ja daje mniej)
60 g cukru waniliowego (podaje w gramach bo torebki są rozne)
1,5 lyzki mąki ziemniaczanej
3 zółtka
15 dag dobrej margarny (ja daje kasie)

mleko z cukrami zagotowac , wystudzic. Dodac do tego zoltka i mąke, dokladnie wymieszac i zagotowac. (tak jest w oryginalnym przepisie ale na pewno mozna to za jednym gotowaniem zrobic tylko niech ktos mądry poweie jak). Dobrze wystudzone zmiksowac z margaryną.

Przekladac placki kremem. polac polewą czekoladową



Moje przejscia z tym ciastem: ciasto jest genijalnie proste i nie omze sie nie udac (chyba ze ktos przypali krem). JA pieklam je pierwszy raz ostatnio, Jarkowi do pracy wiec w duzej blaszce to robilam i balam sie ze mi nie starczy ciasta do walkowania wiec zwiekszylam skladniki o 1/2 (90 dag mąki itd, 3 jajka itd) bylo tego nawet za duzo troszke. Ale kremu bylo w sam raz i nie trzeba robic wiecej. Ciasto jest naprawde dobre, wcale nei za slodkie choc oczywiscie jak to ciasta z miodem powinno choc troszke polezec bo te placki na początku są twarde i lamliwe, ale po nocy w kremie im sie odmienia [/img]
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
lidqa, 60 dag mąki to wychodzi ponad 3 szklanki. Bo 3 szklanki to ok. pół kilo mąki.
icon_biggrin.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Mam też podobne ciasto i podobnie się nazywa "piernik czeski", ilości poszczególnych składników się trochę różnią ale w zasadzie chodzi o to samo. Rzeczywiście dobre jest.
 

Apsik

Member
Paź 29, 2004
856
0
0
Moja mam robi to ciasto, nazywa je miodownikiem. Na wierzchu wylewa polewę czekoladową i posypuje duzą ilością orzechów i rodzynek. Dla mnie rodzynki zbędne ale orzechów musi być dużo! Od lat wszystkim smakuje i nie nudzi się. Warto upiec!
 

ewikss

Member
Lut 17, 2005
18
0
0
Przyłączam sie do tego , co napisała Apsik. Ciasto jest pyszne. Ja dla urozmaicenia wierzchni placek podpiekam z uprażonymi wcześniej na maśle z cukrem orzechami włoskimi . Mmmm palce lizać
icon_smile.gif
 

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
tez znam to ciasto ale pod nazwa Deska

dobre jest :mrgreen:
 

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
icon_smile.gif

U mnie tak jak u Apsik to ciasto się nazywa miodownik i piekę go od kilkunastu lat.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,782
4,841
113
Znam to ciasto pod nazwą "placek generalski". Tylko krem był na grysiku.
Co do mąki: 1 szklanka 250 ml = 13 dkg mąki tortowej. Zważyłam.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,782
4,841
113
Lidqa, właśnie przymierzam się, bo mam w sobotę gości
Tylko powinnam mieć pewność w sprawie tej mąki: 2 szklanki, czy 60 dkg? Mogłabyś sprawdzić jakoś?
 

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
kurcze nie mam juz przepisu:( ale tam byly dekagramy takie a chodzilo mi pewnie o 4 szklanki. Mozesz dac 2 jak sie boisz a potem dodac drugie dwie. Ciasto ma byc takie do walkowania - jak kruche
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,782
4,841
113
OK! Sprobuję metodą kolejnych przybliżeń
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,782
4,841
113
Ciasto proste, fajnie sie robi. Skonczyłam piec i przełożyłam. Rano schowam do lodówki na kilka godzin. Teraz ma się nawilżać Weszło mi 55 dkg mąki. Lidqa, mozna przyjąc, że to są 4 szklanki.
Placki wyszły "w deseczkę", ale wiem , że jutro będa miekkie i wilgotne.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy