Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placki jogurtowe w niewielkim rozmiarze,*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1526160" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis na nie znalazłam już dość dawno w czerwcowym numerze czasopisma &#8222;Bistro&#8221;. Robiłam je wielokrotnie, a póżniej znów szukałam – gdzie też one mogą być? Dzisiaj przykładnie wpisuję w odpowiedni (mam nadzieję ) wątek, więc jeśli komuś zasmakują droga do nich prosta i łatwa. Dla 4 osób potrzebne będą:</p><p></p><p> <strong>- 2 małe jogurty naturalne ( w zasadzie firma obojętna, ale nie mogą być zbyt rzadkie)</strong></p><p></p><p> <strong>- 2 jajka</strong></p><p></p><p> <strong>- 3/4 szklanki mąki (ja brałam tortową, choć nie ma takiego wymogu, ale innej nie miałam, a może być najzwyklejsza mąka pszenna )</strong></p><p></p><p> <strong>- łyżeczka proszku do pieczenia</strong></p><p></p><p> <strong>- po szczypcie soli i cukru</strong></p><p></p><p> <strong>- olej do smażenia (ja biorę pół na pół z masłem dla smaku i zapachu)</strong>, </p><p></p><p> Jogurty wlewamy do miseczki, wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę (ciasto powinno mieć półgęstą konsystencję) , proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Gdyby wyszło za rzadkie lub za gęste, regulujemy konsystencje mąką lub jogurtem - po odrobinie. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy porcjami placki na tłuszczu (sam olej lub olej z masłem), powinny mieć co najwyżej wielkość ziemniaczanych, osączamy na papierze kuchennym i przekładamy na talerz. Przechowujemy pod przykryciem.</p><p></p><p> <strong>Uwaga: </strong> Placki smaczne są także na zimno z dowolnym dodatkiem dżemu, serkiem homogenizowanym, albo i bez. Życzę smacznego pod każdą postacią.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1526160, member: 10341"] Przepis na nie znalazłam już dość dawno w czerwcowym numerze czasopisma „Bistro”. Robiłam je wielokrotnie, a póżniej znów szukałam – gdzie też one mogą być? Dzisiaj przykładnie wpisuję w odpowiedni (mam nadzieję ) wątek, więc jeśli komuś zasmakują droga do nich prosta i łatwa. Dla 4 osób potrzebne będą: [B]- 2 małe jogurty naturalne ( w zasadzie firma obojętna, ale nie mogą być zbyt rzadkie)[/B] [B]- 2 jajka[/B] [B]- 3/4 szklanki mąki (ja brałam tortową, choć nie ma takiego wymogu, ale innej nie miałam, a może być najzwyklejsza mąka pszenna )[/B] [B]- łyżeczka proszku do pieczenia[/B] [B]- po szczypcie soli i cukru[/B] [B]- olej do smażenia (ja biorę pół na pół z masłem dla smaku i zapachu)[/B], Jogurty wlewamy do miseczki, wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę (ciasto powinno mieć półgęstą konsystencję) , proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Gdyby wyszło za rzadkie lub za gęste, regulujemy konsystencje mąką lub jogurtem - po odrobinie. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy porcjami placki na tłuszczu (sam olej lub olej z masłem), powinny mieć co najwyżej wielkość ziemniaczanych, osączamy na papierze kuchennym i przekładamy na talerz. Przechowujemy pod przykryciem. [B]Uwaga: [/B] Placki smaczne są także na zimno z dowolnym dodatkiem dżemu, serkiem homogenizowanym, albo i bez. Życzę smacznego pod każdą postacią. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placki jogurtowe w niewielkim rozmiarze,*
Top
Bottom