Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placki jogurtowe z sosem śliwkowym*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="natalia" data-source="post: 357608" data-attributes="member: 901"><p>Kolejne placki które łaskawie zjada mój prawie dwulatek i bardzo mu smakują.Autorem orginalnego przepisu na placki jest SILJED z Wielkiego Żarcia,ja zamieszczam przepis po moich modyfikacjach: </p><p>400g jogurtu naturalnego</p><p>ok 1/2szkl cukru</p><p>3 łyżki soku z cytryny</p><p>ok 1 szkl mąki</p><p>2 jajka</p><p>1 łyżka mleka</p><p>Jogurt,żółtka,cukier i sok cytrynowy wymieszać.Dać mąkę i mleko,na końcu ubite białka.Lekko wymieszać-masa ma być puszysta i o konsystencji ciut gęstszej niż ciasto naleśnikowe(jeśli za rzadka dosypać mąki).Smażyć placuszki na oleju (1 łyżka=1 placek) na małym ogniu.Czasami dodaję więcej białek jeśli mam takowe,placki są bardziej puszyste.Świetnie nadają się jako drugie danie,lub deser np z lodami,ja podałam ostatnio jako dodatek do sałatki owocowej i goście byli zachwyceni.Są bardzo lekkie i delikatne.Podawać z sosem owocowym,dżemem,bitą śmietaną.</p><p>Sos śliwkowy:</p><p>20-30 dag śliwek</p><p>cukier do smaku(ale nie może być za słodkie)</p><p>cukier waniliowy</p><p>cynamon</p><p>kilka kropel soku cytrynowego dla złamania smaku</p><p>1 kisiel (ja dałam truskawkowy) lub łyżka czubata mąki ziemniacz.</p><p>Sliwki pokroić na cząstki,zalać ok 2 szkl wody,wsypać oba cukry i gotować ok 5-10min(tak żeby owoce zmiękły,ale nie rozpadły się).Kisiel lub mąkę rozrobić w 1/2szkl wody,wlać do owoców,zagotować.Sos musi być lekko gęsty,jeśli konsystencją przypomina kisiel należy dolać wody.Sos podawać na ciepło lub zimno.Przepis wyczytany z jakiejś książki kucharskiej z lat 70-tych.Można użyć innych owoców np malin,jagód,brzoskwiń czy truskawek,wszystkie opcje są smaczne.Zimny sos można podawać do lodów,do sałatki owocowej,budyniu,kaszy mannej(malinowy lub jagodowy mniam!).Gorący jest pyszny do klusek na słodko,placków,knedli i co tam komu jeszcze przyjdzie do głowy.</p><p></p><p>Ja podałam placuszki z sosem śliwkowym i kapką śmietanki - super.</p><p>Lubię takie obiady - szybko,tanio i smacznie!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="natalia, post: 357608, member: 901"] Kolejne placki które łaskawie zjada mój prawie dwulatek i bardzo mu smakują.Autorem orginalnego przepisu na placki jest SILJED z Wielkiego Żarcia,ja zamieszczam przepis po moich modyfikacjach: 400g jogurtu naturalnego ok 1/2szkl cukru 3 łyżki soku z cytryny ok 1 szkl mąki 2 jajka 1 łyżka mleka Jogurt,żółtka,cukier i sok cytrynowy wymieszać.Dać mąkę i mleko,na końcu ubite białka.Lekko wymieszać-masa ma być puszysta i o konsystencji ciut gęstszej niż ciasto naleśnikowe(jeśli za rzadka dosypać mąki).Smażyć placuszki na oleju (1 łyżka=1 placek) na małym ogniu.Czasami dodaję więcej białek jeśli mam takowe,placki są bardziej puszyste.Świetnie nadają się jako drugie danie,lub deser np z lodami,ja podałam ostatnio jako dodatek do sałatki owocowej i goście byli zachwyceni.Są bardzo lekkie i delikatne.Podawać z sosem owocowym,dżemem,bitą śmietaną. Sos śliwkowy: 20-30 dag śliwek cukier do smaku(ale nie może być za słodkie) cukier waniliowy cynamon kilka kropel soku cytrynowego dla złamania smaku 1 kisiel (ja dałam truskawkowy) lub łyżka czubata mąki ziemniacz. Sliwki pokroić na cząstki,zalać ok 2 szkl wody,wsypać oba cukry i gotować ok 5-10min(tak żeby owoce zmiękły,ale nie rozpadły się).Kisiel lub mąkę rozrobić w 1/2szkl wody,wlać do owoców,zagotować.Sos musi być lekko gęsty,jeśli konsystencją przypomina kisiel należy dolać wody.Sos podawać na ciepło lub zimno.Przepis wyczytany z jakiejś książki kucharskiej z lat 70-tych.Można użyć innych owoców np malin,jagód,brzoskwiń czy truskawek,wszystkie opcje są smaczne.Zimny sos można podawać do lodów,do sałatki owocowej,budyniu,kaszy mannej(malinowy lub jagodowy mniam!).Gorący jest pyszny do klusek na słodko,placków,knedli i co tam komu jeszcze przyjdzie do głowy. Ja podałam placuszki z sosem śliwkowym i kapką śmietanki - super. Lubię takie obiady - szybko,tanio i smacznie! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placki jogurtowe z sosem śliwkowym*
Bottom