- Lis 27, 2005
- 858
- 0
- 0
Placki kukurydziane
1 szkl kaszy kukurydzianej
2 jajka
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki mąki pszennej
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
olej do smażenia
10 dag żółtego sera
ketchup
Kaszę kukurydzianą kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie i ugotować na sypko w osolonej wodzie /ma wchłonąć całą wodę/. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać obie mąki, jajka i startą cebulę wraz z czosnkiem. Ciasto powinno mieć gęstość jak na placki ziemniaczane.
Żółty ser pokroić w plasterki lub zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta /może strzelać olej/ i smażyć na średnim ogniu do chwili uzyskania złoto-brązowego koloru - obrócić placki na drugą stronę. Przykryć żółtym serem i na małym ogniu dopiec spód placków - poczekać, aż ser się rozpuścić.
Podawać polane ketchupem z dodatkiem soczystej surówki.
1 szkl kaszy kukurydzianej
2 jajka
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki mąki pszennej
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
olej do smażenia
10 dag żółtego sera
ketchup
Kaszę kukurydzianą kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie i ugotować na sypko w osolonej wodzie /ma wchłonąć całą wodę/. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać obie mąki, jajka i startą cebulę wraz z czosnkiem. Ciasto powinno mieć gęstość jak na placki ziemniaczane.
Żółty ser pokroić w plasterki lub zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta /może strzelać olej/ i smażyć na średnim ogniu do chwili uzyskania złoto-brązowego koloru - obrócić placki na drugą stronę. Przykryć żółtym serem i na małym ogniu dopiec spód placków - poczekać, aż ser się rozpuścić.
Podawać polane ketchupem z dodatkiem soczystej surówki.
