Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placki z buraczków*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1393461" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam w Bibliotece Poradnika Domowego i postanowiłam te placki zrobić dzsiaj na obiad. Nie przepadam za połączeniami różnych ingrediencji z białymi serami, ale tutaj jest go sporo i wyeliminować się nie dał. Całe szczęście, bo połącznie wszystkich składników okazało się nader smaczne. Proporcje obliczone są dla 4 osób.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 3 buraki (brałam trochę wieksze)</p><p>- 2 kwaśne jabłka</p><p>- 40 dkg świeżego twarogu (wzięłam półtłusty)</p><p>- jajko</p><p>- szklanka mąki</p><p>- 3/4 szklanki mleka</p><p>- 1/4 szklanki wody</p><p>- łyżeczka cukru</p><p>- sól</p><p>- tłuszcz do smażenia (wzięłam pół na pół masło z olejem)</p><p></p><p>Buraki ugotowałam, ostudziłam, obrałam ze skórki i starłam na tarce o małych oczkach. Twaróg i kilka łyżek mleka starałam się rozetrzeć na gładką masę. Ponieważ ciągle były grudki twarogu, a nie chciałam lać zbyt dużo mleka, żeby nie wyszło za rzadkie, przetarłam twaróg przez metalowe sito. Jabłka obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki. Jajko ubiłam z mlekiem rozcieńczonym wodą z dodatkiem cukru oraz soli i stopniowo wsypywałam przesianą mąkę. Potem wymieszałam to z twarogiem, buraczkami i jabłkami.</p><p>Na rozgrzany tłuszcz kładłam łyżką niewielkie placuszki i smażyłam je z obu stron na rumiano. </p><p>Jadłam, jak podano w przepisie, ze stopionym masłem, a w drugiej wersji ze śmietaną. </p><p>Wolę ze śmietaną, tylko taką 30 % - biodra w niebezpieczeństwie, ale za to - co za smak!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1393461, member: 10341"] Przepis znalazłam w Bibliotece Poradnika Domowego i postanowiłam te placki zrobić dzsiaj na obiad. Nie przepadam za połączeniami różnych ingrediencji z białymi serami, ale tutaj jest go sporo i wyeliminować się nie dał. Całe szczęście, bo połącznie wszystkich składników okazało się nader smaczne. Proporcje obliczone są dla 4 osób. [B]Składniki [/B]- 3 buraki (brałam trochę wieksze) - 2 kwaśne jabłka - 40 dkg świeżego twarogu (wzięłam półtłusty) - jajko - szklanka mąki - 3/4 szklanki mleka - 1/4 szklanki wody - łyżeczka cukru - sól - tłuszcz do smażenia (wzięłam pół na pół masło z olejem) Buraki ugotowałam, ostudziłam, obrałam ze skórki i starłam na tarce o małych oczkach. Twaróg i kilka łyżek mleka starałam się rozetrzeć na gładką masę. Ponieważ ciągle były grudki twarogu, a nie chciałam lać zbyt dużo mleka, żeby nie wyszło za rzadkie, przetarłam twaróg przez metalowe sito. Jabłka obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki. Jajko ubiłam z mlekiem rozcieńczonym wodą z dodatkiem cukru oraz soli i stopniowo wsypywałam przesianą mąkę. Potem wymieszałam to z twarogiem, buraczkami i jabłkami. Na rozgrzany tłuszcz kładłam łyżką niewielkie placuszki i smażyłam je z obu stron na rumiano. Jadłam, jak podano w przepisie, ze stopionym masłem, a w drugiej wersji ze śmietaną. Wolę ze śmietaną, tylko taką 30 % - biodra w niebezpieczeństwie, ale za to - co za smak! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placki z buraczków*
Top
Bottom