- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
1 kg cukinii
200 g mąki
3 jajka
2 cebule
150 g wędzonego boczku
sól
pieprz
olej rzepakowy
1.Cukinię obieramy, przekrawamy i wydrążamy miąższ. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli ( 1 łyżeczka) i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przekładamy cukinię na sitko i dokładnie odciskamy z puszczonego soku (z 1 kg cukinii uzyskałem 400g płynu).
2.Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim razem oba składniki. Dodajemy do odciśniętej cukinii i łączymy z mąką i jajkami. Masę przyprawiamy solą i pieprzem (pieprzu 1 kopiasta łyżeczka) .
3.Łyżką nakładamy niewielkie placuszki na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.
Ps1.Placki smażymy na głębokim tłuszczu, a następnie odsączamy je na kuchennych serwetkach.
Ps2.Przepis pochodzi z Kuchnialidla.pl https://kuchnialidla.pl/product/placki-z-cu...dzonym-boczkiem

1 kg cukinii
200 g mąki
3 jajka
2 cebule
150 g wędzonego boczku
sól
pieprz
olej rzepakowy
1.Cukinię obieramy, przekrawamy i wydrążamy miąższ. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli ( 1 łyżeczka) i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przekładamy cukinię na sitko i dokładnie odciskamy z puszczonego soku (z 1 kg cukinii uzyskałem 400g płynu).
2.Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim razem oba składniki. Dodajemy do odciśniętej cukinii i łączymy z mąką i jajkami. Masę przyprawiamy solą i pieprzem (pieprzu 1 kopiasta łyżeczka) .
3.Łyżką nakładamy niewielkie placuszki na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.
Ps1.Placki smażymy na głębokim tłuszczu, a następnie odsączamy je na kuchennych serwetkach.
Ps2.Przepis pochodzi z Kuchnialidla.pl https://kuchnialidla.pl/product/placki-z-cu...dzonym-boczkiem