Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placki z grzybów*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1474207" data-attributes="member: 10341"><p>Robiłam je kilka dni temu, kiedy dostałam trochę grzybów leśnych i nie wiedziałam na co je przeznaczyć. Była to mniej więcej połowa tego, co znalazłam w przepisie miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Dla mnie wystarczyło. Przypominają one wyglądem placki ziemniaczane, a w smaku są znakomite. Podaję przepis dla 4 osób.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>- </strong>pół kilograma grzybów leśnych jednego gatunku lub mieszanych (mogą być i pieczarki, </p><p> ale to już trochę inny smak)</p><p>- 3 łyżki oleju</p><p>- 2 łyżki pokrajanej w drobną kosteczkę słoniny</p><p>- 1 średnia, bardzo drobno posiekana cebula</p><p>- 1 łyżka bardzo drobno posiekanej naci pietruszki</p><p>- 4 łyżki mąki</p><p>- 4 jajka</p><p>- sól i pieprz do smaku</p><p>- olej do smażenia, ewentualnie oliwa z oliwek (ja brałam olej)</p><p></p><p>Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy, niezbyt drobno siekamy, po czym dusimy przez 10 minut w 3 łyżkach oleju z dodatkiem 2 łyżek pokrajanej w drobną kosteczkę słoniny, posiekaną cebulą i natką pietruszki. Rondelek po tym czasie odstawiamy, a gdy grzybki nieco przestygną, dodajemy do nich mąkę i całe jajka. Po dokładnym wymieszaniu składników, solimy i pieprzymy do smaku. Placki grzybowe smażymy obustronnie na patelni w silnie rozgrzanym oleju, podobnie jak placki ziemniaczane, od których powinny być mniejsze. Podane prosto z patelni są najsmaczniejsze.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1474207, member: 10341"] Robiłam je kilka dni temu, kiedy dostałam trochę grzybów leśnych i nie wiedziałam na co je przeznaczyć. Była to mniej więcej połowa tego, co znalazłam w przepisie miesięcznika "Ty i Ja". Dla mnie wystarczyło. Przypominają one wyglądem placki ziemniaczane, a w smaku są znakomite. Podaję przepis dla 4 osób. [B]Składniki - [/B]pół kilograma grzybów leśnych jednego gatunku lub mieszanych (mogą być i pieczarki, ale to już trochę inny smak) - 3 łyżki oleju - 2 łyżki pokrajanej w drobną kosteczkę słoniny - 1 średnia, bardzo drobno posiekana cebula - 1 łyżka bardzo drobno posiekanej naci pietruszki - 4 łyżki mąki - 4 jajka - sól i pieprz do smaku - olej do smażenia, ewentualnie oliwa z oliwek (ja brałam olej) Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy, niezbyt drobno siekamy, po czym dusimy przez 10 minut w 3 łyżkach oleju z dodatkiem 2 łyżek pokrajanej w drobną kosteczkę słoniny, posiekaną cebulą i natką pietruszki. Rondelek po tym czasie odstawiamy, a gdy grzybki nieco przestygną, dodajemy do nich mąkę i całe jajka. Po dokładnym wymieszaniu składników, solimy i pieprzymy do smaku. Placki grzybowe smażymy obustronnie na patelni w silnie rozgrzanym oleju, podobnie jak placki ziemniaczane, od których powinny być mniejsze. Podane prosto z patelni są najsmaczniejsze. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placki z grzybów*
Top
Bottom