Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placki z jabłkami z dodatkiem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1229558" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Placki z jabłkami</strong></span></p><p>Wiedziałem ,że Karol Okrasa to bardzo dobry kucharz, ale w tej bardzo prostej potrawie pokazał ,że jest genialny.</p><p>[ATTACH=full]69608[/ATTACH]</p><p>Składniki:</p><p>3 jajka</p><p>50 g cukru</p><p>2 większe jabłka</p><p>100 ml jogurtu lub kefiru</p><p>6 łyżek mąki pszennej (chyba 100 g)</p><p>1 łyżeczka mąki ziemniaczanej</p><p></p><p>1 żółtko</p><p>150 g sera &quot;mascapone&quot;</p><p>1 łyżka cukru</p><p>2 łyżeczki likieru kawowego</p><p>2 łyżeczki cukru do posypania</p><p>Butterschmalz albo masło z oliwą do smażenia</p><p></p><p>1.Oddzielamy białka do żółtek. Do żółtek dodajemy cukier, ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jogurt, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko mieszamy na głatką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe.</p><p>2.Jabłka obieramy,kroimy w płaskie kawałeczki i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do jabczanej masy.</p><p>3.Małe placuszki smażymy na tłuszczu na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor.</p><p>4.Zółtko ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone oraz likier i mieszamy.</p><p>5.Placki układamy na talerzu. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy serem</p><p></p><p>Ps 1. Myślę, że można użyć innego likieru albo jak w moim wypadku - rumu.</p><p>Ps 2. Przepis pochodzi z <a href="http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/smaki-czasu-z-karolem-okrasa/wideo/gosc-grazyna-wolszczak/3459329" target="_blank">http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/smaki...lszczak/3459329</a></p><p>Ps 3. Jabłka można w sezonie zastąpić twardymi śliwkami.</p><p>Ps 4. Mascarpone kładziemy na letnie placki, bo na gorących wszystko nam się rozpłynie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1229558, member: 140"] [SIZE=14][B]Placki z jabłkami[/B][/SIZE] Wiedziałem ,że Karol Okrasa to bardzo dobry kucharz, ale w tej bardzo prostej potrawie pokazał ,że jest genialny. [ATTACH=full]69608[/ATTACH] Składniki: 3 jajka 50 g cukru 2 większe jabłka 100 ml jogurtu lub kefiru 6 łyżek mąki pszennej (chyba 100 g) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 żółtko 150 g sera "mascapone" 1 łyżka cukru 2 łyżeczki likieru kawowego 2 łyżeczki cukru do posypania Butterschmalz albo masło z oliwą do smażenia 1.Oddzielamy białka do żółtek. Do żółtek dodajemy cukier, ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jogurt, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko mieszamy na głatką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe. 2.Jabłka obieramy,kroimy w płaskie kawałeczki i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do jabczanej masy. 3.Małe placuszki smażymy na tłuszczu na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor. 4.Zółtko ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone oraz likier i mieszamy. 5.Placki układamy na talerzu. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy serem Ps 1. Myślę, że można użyć innego likieru albo jak w moim wypadku - rumu. Ps 2. Przepis pochodzi z [URL="http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/smaki-czasu-z-karolem-okrasa/wideo/gosc-grazyna-wolszczak/3459329"]http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/smaki...lszczak/3459329[/URL] Ps 3. Jabłka można w sezonie zastąpić twardymi śliwkami. Ps 4. Mascarpone kładziemy na letnie placki, bo na gorących wszystko nam się rozpłynie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placki z jabłkami z dodatkiem*
Top
Bottom